Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστόλου: Δικαίως οι αγρότες διεκδικούν κάτι καλύτερο






Στην αναγνώριση ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι «δικαίως οι αγρότες διεκδικούν κάτι καλύτερο», προχωρά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. «Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών και θέλουμε να δώσουμε λύση, με βάση, όμως, τις δυνατότητες της οικονομίας μας και τις δεσμεύσεις της χώρας μας», δηλώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Πέρυσι είχαμε συμφωνήσει με τους αγρότες κάποια πράγματα. Τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και κάποια οδεύουν προς υλοποίηση».

Ο υπουργός , σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Εποχή», επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει «χωρίς να παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, «μέτρα που θα την κάνουν βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Ο κ. Αποστόλου ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω το εργόσημο, αντιθέτως, θα καθορίσει τα όρια εφαρμογής του, ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να αναρτηθούν, κάτι που είναι συνταγματική υποχρέωση, αλλά και ότι δεν υπάρχει επιδότηση για την εκρίζωση της ελιάς. Επίσης, τονίζει ότι ο ειδικός φόρος πετρελαίου είναι μνημονιακή δέσμευση, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί στο πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης η δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά που επιδοτούνται.

Εξάλλου, ο υπουργός επισημαίνει ότι έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τους θεσμούς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με βασικό εργαλείο τα χρήματα από την ΚΑΠ, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία, στην προστιθέμενη αξία των ποιοτικών προϊόντων της χώρας, στην είσοδο νέων αγροτών και να στηριχθεί και με άλλους τρόπους το εισόδημα των αγροτών.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα: «Έχουμε αύξηση των εξαγωγών. Το 50% των εξαγωγών το 2015 και το 2016 ήταν από τον αγροτικό χώρο. Επίσης, ενώ μέχρι το 2014 είχαμε πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το 2015 είχαμε αύξηση 12%, το ίδιο και το 2016», επισημαίνει.