Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:19
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απορρίφθηκε από το Εφετείο Αναστολών το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας

Με ψήφους 3-2, έπειτα από την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και με το σκεπτικό ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα






Απορρίφθηκε τελικά η αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2).

Δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Πάντως, με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι.

Νωρίτερα, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρονου συγκατηγορούμενου της Ηριάννας, για λόγους υγείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η 29χρονη Ηριάννα, ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, τόνισε:

“Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά”.

Και συνέχισε: “Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν”.

Με  φανερή τη συγκίνηση η 29χρονη τόνισε ακόμα: “Αισθάνθηκα προσβεβλημένη”, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που της έχει επιβληθεί, καθώς τον Ιούνιο κρίθηκε ενοχή για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι  βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της.

Στο πλευρό της βρέθηκαν  και οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μοζερ, οι οποίες εκθείασαν όχι μόνο τις δυνατότητες της, αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της.

Ειδικότερα,  η κυρία Ιακώβου, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: “Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους”.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει  στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε λίγη ώρα.
Από τις  9 το πρωί πραγματοποιείται  συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο  για να  συμπαρασταθούν στην 29χρόνη.

Επεισόδια έξω από το Εφετείο

Ένταση με μία ομάδα αλληλέγγυων, η οποία «κατέλαβε» ένα κομμμάτι της καθόδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, επικράτησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα στο Εφετείο Αθηνών, όπου εκδικάζεται η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάνας.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης, ένα γκρουπ βγήκε στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας και άναψε φωτιά σε έναν κάδο απορριμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούν από απόσταση τη δράση των ομάδων που διαμαρτύρονται.

Η ένταση κράτησε για διάστημα λίγο μεγαλύτερο της μισής ώρας και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν και η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας διεξάγεται κανονικά.


από το protothema.gr