Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων -Ποια η πιθανότερη ημερομηνία






Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το πιθανότερο είναι η ανακοίνωση να γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στην εφημερίδα «Έθνος», βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων σε αρκετά μαθήματα σε σχέση με πέρσι και οι επιλογές τους με γνώμονα πρώτα πού εδρεύει η σχολή και μετά το αντικείμενό της, διαμορφώνουν το νέο τοπίο στις βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

 

Αναλυτικά οι προβλέψεις

1ο επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Σε υψηλά ποσοστά (πάνω από 18.000 μόρια) αναμένεται να μείνει η η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι.

2ο επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Στις περισσότερες σχολές αναμένεται πτώση, ωστόσο οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια.

3ο επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Το μάθημα της Βιολογίας δικαίωσε τους αριστούχους και λογικά θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στα 19.000 μόρια. Άνοδος μέχρι και 300 μόρια θα υπάρξει και σε πολλές από τις υπόλοιπες σχολές (Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής)

4ο επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικές Σχολές)

Οι πρώτες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι θα υπάρξει πτώση στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι (και) με μέσο όρο κάτω του 10 ενώ

5ο επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορική)

Πτώση αναμένεται να υπάρξει και στις βάσεις του πέμπτου πεδίου ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Πηγή: iefimerida.gr