Τεράστια είναι η επιτυχία που κατόρθωσαν οι Ράμπο του ΔΕΟΣ, της ειδικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, η οποία έπιασε στα πράσα σπείρα Ιταλών στη Σκόπελο ενώ ετοιμαζόταν να φυγαδεύσει στη γειτονική χώρα πολύτιμο φορτίο με μεγάλη ποσότητα κοραλλιών από τον ελληνικό βυθό.
Δεν έχει συμβεί παρόμοια τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η λαθρεμπορία κοραλλιών είναι διαδεδομένη παγκόσμια με τα κυκλώματα να αποκομίζουν εκατομμύρια δολάρια δρώντας με τόσο μεγάλη οργάνωση και δικτύωση διεθνώς που τελικά τα ίχνη τους χάνονται.
Η αποστολή επετεύχθη κάτω από άκρα μυστικότητα, έξω από το λιμάνι της Σκοπέλου, δίχως να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό και αυτή η άκρα μυστικότητα είναι που οδήγησε στη μεγάλη επιτυχία.
Οι Ιταλοί οι οποίοι είχαν μισθώσει σκάφος αναψυχής δεν βρίσκονταν στην περιοχή για παραθερισμό. Ανάμεσα σε δεκάδες τουριστικά σκάφη που αυτήν την περίοδο πλέουν στις Σποράδες στην καρδιά του καλοκαιριού δύσκολα θα γίνονταν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές.
Το φορτίο τους υπερπολύτιμο με μεγάλες ποσότητες από κοράλλια θα έπαιρνε τον δρόμο για το εξωτερικό έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με την αξία του να υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ, σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Η καταστροφή όμως που άφησαν πίσω τους στον βυθό θα κάνει χρόνια και συγκεκριμένα δεκαετίες ολόκληρες για να αποκατασταθεί.
Στην Ελλάδα τα κοράλλια αποτελούν εθνικό πλούτο και η ελεύθερη αλιεία τους απαγορεύεται αυστηρά. Επιτρέπεται η φωτογράφησή τους μόνο κατόπιν σχετικής αδείας.
Στις ελληνικές θάλασσες μπορούν να συναντηθούν τα εξής είδη: το Corallium rubrum γνωστό και ως κόκκινο κοράλλι, το Cladocora caespitosa το μοναδικό αποικιακό σκληρό κοράλλι της Μεσογείου που μπορεί να σχηματίσει μικρούς υφάλους, το Alcyonium acaule, διαφορά είδη από γοργόνιες και στα βαθιά νερά αποικίες από μαύρα κοράλλια (Antipatharia).
Ο ρόλος τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι πολύ σημαντικός αφού προστατεύουν τον βυθό από τη ρύπανση. Αναπτύσσονται όμως με τόσο αργούς ρυθμούς ώστε η καταστροφή που συντελείται στο θαλάσσιο οικοσύστημα με την αλιεία με μπουκάλες, η οποία ούτως ή άλλως απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία, να θεωρείται ανεπανόρθωτη.













