Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακωχή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό μέχρι νεωτέρας και… για όσο δεν προκύπτει λύση






Με το θέμα των Σκοπίων να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις και να κινδυνεύει να επιφέρει σοβαρά και μη αναστρέψιμα πολιτικά και ψυχικά τραύματα στον κυβερνητικό μηχανισμό, ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί από χθες «μισή αναδίπλωση», μεταφέροντας ουσιαστικά για το μέλλον το πρόβλημα και ικανοποιώντας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εμφανιζόταν ανίκανο να ελέγξει την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, με τις δηλώσεις του χθες ο κ. Καμμένος ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει για το Σκοπιανό, λόγω των διαφωνιών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, παρότι το κόμμα του θα δώσει το παρών στα συλλαλητήρια για το όνομα Μακεδονία, μεταθέτει για αργότερα την όποια κρίση και εφόσον προκύψει όντως μία συμφωνία μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η εκτίμηση άλλωστε του υπουργού Άμυνας είναι ότι δεν πρόκειται μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει θετική έκβαση στις προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς, άρα δεν νοείται και θέμα ρήξης των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Καμμένου ήλθε λίγες ώρες αφότου η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μίας νέας συγκυβέρνησης, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από το σχήμα, αρνούμενοι να ψηφίσουν μία λύση για το Σκοπιανό.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, σχετικά με το τι θα γίνει εάν οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι τα σπάσουν για το Σκοπιανό και με το Μαξίμου αμήχανο και αδύναμο να εγγυηθεί από μόνο του την πολιτική σταθερότητα, η παρέμβαση του κ. Καμμένου λειτούργησε καταλυτικά, τουλάχιστον για τώρα. Και έκανε το Μαξίμου να ξεσπάσει περίπου σε πανηγυρισμούς.

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος» σημείωναν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Συνεχίζουμε».

Με τις κινήσεις αυτές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπνεύσει και πάλι το αίσθημα της σταθερότητας, ιδίως σε μία καμπή που άρχισε να συζητιέται έντονα ακόμη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας του Σκοπιανού.

Και επιπλέον να αποκαταστήσει μία κάποια ηρεμία ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά τις δημόσιες αψιμαχίες ανάμεσα σε βουλευτές των ΑΝΕΛ από τη μία και υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.

Παραμένει ωστόσο η αβεβαιότητα για το εάν η συμμαχία είναι όντως στέρεα και δεν δοκιμαστεί σύντομα, ιδίως με την κατάθεση νέων προτάσεων από τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Έχοντας βεβαίως τη λογική ότι ο συμβιβασμός θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια, σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Ανακωχή και όχι δεδομένη η σύμπλευση

Η ανακωχή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είναι εύθραυστη από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του είναι κατά μία συμφωνίας, που να εκχωρεί τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια και επιπλέον ανακοινώνει τη συμμετοχή των στελεχών του στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Οι δε δηλώσεις του βρίθουν από αντιφάσεις, αφού δεν απαντά ξεκάθαρα τι θα κάνει στην περίπτωση που παρά τις εκτιμήσεις του ότι δεν θα προκύψει λύση έως το καλοκαίρι και αντίθετα από τις προσδοκίες του για τη διαπραγματευτική τακτική του υπουργού Εξωτερικών, παρουσιαστεί τελικά το επόμενο διάστημα μία λύση, που είναι αντίθετη με τις θέσεις του ΑΝΕΛ.

«Εμπιστευόμαστε τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευθεί, επιθυμούμε λύση, αλλά με τον απαράβατο όρο που εμείς θέτουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία τι θα γίνει εάν ο Υπουργός Εξωτερικών δεν υλοποιήσει τον όρο των ΑΝΕΛ.

«Δεν πιστεύω ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις» εκτίμησε ο κ. Καμμένος, δείχνοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του για διατήρηση της κυβερνητικής συνεργασίας στην αδυναμία των δύο πλευρών και του μεσολαβητή του ΟΗΕ να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Αλλά κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από τους ΑΝΕΛ, παρά μόνο από τη διάθεση πολλών άλλων πλευρών και ουδεμία δεδομένη απάντηση υπάρχει για την περίπτωση, που οι εκτιμήσεις του κ. Καμμένου διαψευστούν.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επιπλέον ότι «οι ΑΝΕΛ κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την τιμήσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι το τέλος της τετραετίας… Θεωρούμε ότι σε σύντονο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συνεργασίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μείζον για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο – εκτός κι αν τους προλάβουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.

 

 

Πηγή: protothema.gr