Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 15:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβολή για τις νέες αντικειμενικές, το μόνο προαπαιτούμενο στο οποίο υποχωρούν οι δανειστές






Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το ναυάγιο του αυτοματοποιημένου συστήματος ευθυγράμμισης εμπορικών – αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε νέα αναβολή τις αλλαγές στις Τιμές Ζώνης.

Πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι το αίτημα θα εισακουστεί, αλλά ο φόρος ακινήτων του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές, όποτε κι αν είναι αυτές έτοιμες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν συγκροτηθεί οι 75 τοπικές επιτροπές, που υποτίθεται ότι πρέπει να εισηγηθούν τις νέες τιμές κι εν συνεχεία το υπουργείο Οικονομικών να φέρει τις αναγκαίες νομοθετικές διατάξεις ως το τέλος του έτους. Οι Θεσμοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα της τελματωμένης κτηματαγοράς κι έτσι δεν πιέζουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί όσες φορές τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Ωστόσο, όταν οι νέες τιμές πάρουν σάρκα και οστά- υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018- θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου κι έτσι ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες.

Οι καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των αξιών δυσκολεύουν, πάντως, την εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα να αναπροσαρμόσει με τέτοιο τρόπο τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε ακόμα και με τις νέες αξίες, να αποδίδει τουλάχιστον 2,7 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο ότι στο υπουργείο δείχνουν να πριμοδοτούν μια λελογισμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, έτσι ώστε το στήσιμο των νέων συντελεστών του φόρου να μην οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κι ενώ οι δανειστές εμφανίζονται διαλλακτικοί στο προαπαιτούμενο των αντικειμενικών αξιών, στα υπόλοιπα είναι κατηγορηματικοί: εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή. ΔΕΗ και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δείχνουν να αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των Θεσμών, οι οποίοι ενδεχομένως να καθυστερήσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα για 1- 2 ημέρες. Τα ως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι από το σύνολο των προαπαιτούμενων, έχουν κλείσει μόλις 25, αν και τα υπόλοιπα φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.

Ειδικά όσον αφορά στη ΔΕΗ, ούτε καν συζητείται από τους Ευρωπαίους μια νέα αναβολή για την επόμενη αξιολόγηση, βάζοντας επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της πώλησης των μονάδων. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι προκάλεσε ικανοποίηση η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αν και το ζητούμενο παραμένει η ομαλή έναρξη της πλατφόρμας στις 29 του μήνα.

Βασικός στόχος όλων των πλευρών παραμένει μια τεχνική συμφωνία ει δυνατόν ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, έτσι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες- πιθανώς ως prior actions- ως τα μέσα του Ιανουαρίου. Αν σημειωθούν καθυστερήσεις, τότε οι προγραμματισμένες συζητήσεις για το ρόλο του ΔΝΤ, την επόμενη ημέρα και το Χρέος, θα γίνουν σε πολύ τεταμένο κλίμα.

Πηγή: iefimerida.gr