Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 14:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς -Φεύγει για Μάλτα ο Τσακαλώτος






Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στη… θέση τους, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν, προκειμένου να γίνει η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες, μία ημέρα νωρίτερα.

Πάντως, υπήρξε και η πληροφορία ότι ίσως λόγος της αναβολής να ήταν ότι δεν μπορούσε να μετάσχει στη συνομιλία κάποιος από τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα του ΔΝΤ, δηλαδή είτε ο Πολ Τόμσεν, είτε η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Αγνωστο είναι αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη και με ποιον τρόπο. Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της Παρασκευής. Ο υπουργός Οικονομικών θα είναι από την Πέμπτη στη Μάλτα και είναι πιθανή συνάντησή του με τους δανειστές το βράδυ της ίδιας ημέρας.

 

Συνάντηση Σόιμπλε- Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη

Στο μεταξύ, συνάντηση θα έχει την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν δεν έδωσε πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητήσουν και ανέφερε ότι πρόκειται για μία «κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του  Eurogroup- δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Ομως, η Deutsche Welle σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειές της να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών.

Εχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στις συνομιλίες πριν αλλά και μέσα στο Eurogroup, καθώς η Γερμανία έβαλε εμπόδια στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, καθώς ουσιαστικά συντάχθηκε με την άποψη του ΔΝΤ, να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα το 2019.

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα πιέσει για συμφωνία στο Eurogroup

Ο Πιερ Μοσκοβισί, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε εφικτή τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι για αυτό θα πιέσει η Κομισιόν στη Βαλέτα.

«Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη. Η Κομισιόν θα πιέσει για αυτό στο Eurogroup στη Βαλέτα», έγραψε ο Επίτροπος Οικονομικών.

 

Τσίπρας: Δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν εκτιμά πως θα χρειαστεί να γίνει αυτό, προσερχόμενος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ. «Νομίζω πως όχι», ήταν η λακωνική απάντησή του, στην κάμερα της ΕΡΤ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δείπνου είπε σε συνομιλητές του ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το πρωί της Τετάρτης ότι πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη για τη συμφωνία, ακόμη κι αν χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος.

Πηγή: iefimerida.gr