Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 11:51
Τοπικά

Ανάγκη για σχέδιο διαχείρισης στην Κάρλα






Την αναγκαιότητα εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και διαχείρισης επισκεπτών για την περιοχή της Κάρλας, που προσέλκυσε 5.513 επισκέπτες την τελευταία εξαετία στην προστατευόμενη περιοχή, υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου,  Μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε) και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Ο Φορέας αποτελείται από 6 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και 6 φύλακες, διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εδρεύει στα Κανάλια σε ανακαινισμένο κτήριο (παλαιό γυμνάσιο Καναλίων) που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.  Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί από το 2015 και ο εκθεσιακός χώρος του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι. Εκτός των άλλων ο Φορέας Διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια ενημερώνει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους για την προστατευόμενη περιοχή. Έτσι προάγεται αφενός η προστασία και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου η βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της  περιοχής».

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα των  δράσεων ορνιθοπαρατήρησης και των ξεναγήσεων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, τονίζει ότι «συμβάλλουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και καθιέρωσης της προστατευόμενης περιοχής ως προορισμό περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τόσο οργανωμένων εκδρομών όσο και μεμονωμένων επισκεπτών, γεγονός που επιτάσσει τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση σε  τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δομών και επενδύσεων που θα προάγουν μορφές οικοτουρισμού και ήπιας όχλησης, συμβατές με το πλαίσιο προστασίας και διατήρησης της Περιοχής Οικοανάπτυξης».

Την τελευταία εξαετία συνολικά στην προστατευόμενη περιοχή ενημερώθηκαν 5.513 επισκέπτες εκ των οποίων 3.316 άτομα επισκέφτηκαν τον υγρότοπο της Κάρλας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και στη διεξαγωγή δημιουργικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, 1.769 άτομα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με παγκόσμιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όπως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Υγροτόπους και 428 άτομα ενημερώθηκαν από τον ΦΔ εντός των σχολικών αιθουσών.

Θετική ανταπόκριση είχε η δημιουργία της έκθεσης για το Κιρκινέζι που τη διετία (2015-2016) προσέλκυσε 678 άτομα.

Όπως όλα δείχνουν «υπάρχει είδη αυξητική τάση επισκεψιμότητας της περιοχής και αναμένεται ραγδαία αύξηση  επισκεπτών όταν παραδοθεί και λειτουργήσει το Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού και Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών στο Στεφανοβίκειο,  που κατασκευάσθηκαν στα πλαίσια των έργων της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας», υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Κατά συνέπεια «πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (φορέας, δήμος και περιφέρεια) να εξετάσουν σοβαρά το θέμα της επισκεψιμότητας έτσι ώστε να υπάρξει η οργάνωση και οι υποδομές για να μπορέσει η περιοχή να δεχθεί και να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους αναμενόμενους επισκέπτες», σημειώνει ο ίδιος.