Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:57
Τοπικά

Αμεσος κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία παραχώρησης των 14 αεροδρομίων






Ερώτηση κατέθεσε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη, βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ., Χρήστο Μπουκώρο και τον Τομεάρχη Τουρισμού, βουλευτή Δωδεκανήσου Ν.Δ., Μάνο Κόνσολα, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, για τον άμεσο κίνδυνο που απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη συμφωνία παραχώρησης των 14 αεροδρομίων.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Η απόφαση για την εκτέλεση των έργων στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας, με σκοπό την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28 και του παράλληλου τροχοδρόμου, έργα που είχαν παγώσει για σχεδόν 10 χρόνια, δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα με αρνητικές δυστυχώς προεκτάσεις.

Πέρα από τις συνέπειες που εμφανίζει η εν λόγω απόφαση στον τουρισμό, και τις οποίες αναδείξαμε στη με αριθ. πρωτ. 1771/6-12-2016 ερώτησή μας, σήμερα το όλο θέμα λαμβάνει μια νέα διάσταση, και έχει να κάνει πλέον με το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης των 14 αεροδρομίων.

Εάν δεν λυθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τα εν λόγω έργα, η Fraport είναι υποχρεωμένη – όταν παραλάβει το αεροδρόμιο Μακεδονία – να το κρατήσει κλειστό, κυρίως γιατί δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει με τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας.

Εμφανίζεται, με άλλα λόγια, ο άμεσος κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο ματαίωσης ολόκληρη η συμφωνία παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, από τη στιγμή που το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο εξ αυτών και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της όλης επένδυσης.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάστε κε Υπουργέ:

  1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να εκτελέσει τα εν λόγω έργα στο αεροδρόμια Μακεδονία την παρούσα χρονική στιγμή και με άμεση συνέπεια να τεθεί η όλη συμφωνία με την Fraport σε κίνδυνο;
  2. Για ποιο λόγο η κυβέρνησή σας καθυστέρησε να υλοποιήσει τα έργα όλον αυτόν τον καιρό;
  3. Ήταν ενήμερη η Fraport για την εκτέλεση των έργων; Ισχύουν οι πληροφορίες που εμφανίζονται στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Fraport είχε λάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για αναστολή του έργου;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών.