Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακαρπο το ραντεβού Σταθάκη-δανειστών για τα «κόκκινα δάνεια»- Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς






Σε νέα συνάντηση την Τρίτη θα συζητηθεί το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων μεταξύ Σταθάκη και δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση της για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η πρόταση που κατέθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης αφορά στην προστασία των δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία. Οι περιπτώσεις αυτές, εξειδικεύονται, ως εξής:

  • Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο
  • Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ
  • Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ
  • Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητά την αναθεώρηση του νόμου Δένδια ώστε να η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 31 Μαρτίου του 2016, προκειμένου να γίνει λειτουργικός. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τον επεκτείνει με τις τράπεζες να ζητούν να διαγραφεί και το δημόσιο μέρος του κεφαλαίου των χρεών και όχι μόνο τόκοι και προσαυξήσεις. Αλλαγές ζητούνται και για το πλαίσιο φορολόγησης, από τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφή δανείων.

Οι αλλαγές θα επέλθουν είτε με διάταξη νόμου ή  υπουργική απόφαση αναπροσαρμογή προστασίας που προβλέπει ο Κατσέλη γιατί οι αντικειμενικές έχουν αλλάξει

Πηγή: iefimerida.gr