Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 15:42
ΒόλοςΤοπικά

Αθώωση της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου






Με δάκρυα χαράς δέχθηκε η 53χρονη καθαρίστρια την πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας που την έστειλε στη φυλακή για το απολυτήριο του Δημοτικού που είχε παραποιήσει. Συγγενείς της ευχαρίστησαν μάλιστα τους Αρεοπαγίτες για τη διαδικασία με την πρόεδρο του ποινικού τμήματος όπου συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης να της απαντά: «Πράξαμε μόνο το καθήκον μας».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να αποκλείεται εάν γίνει δεκτή τελικά η αναίρεση που έχει ασκήσει η εισαγγελέας του Α.Π. να μη χρειαστεί να καθίσει και πάλι στο εδώλιο η 53χρονη καθαρίστρια.

Και αυτό γιατί στην περίπτωση που οι Αρεοπαγίτες θεωρήσουν ότι δεν τελέστηκε άδικη πράξη  τότε η υπόθεση κλείνει εδώ χωρίς να απαιτείται να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η εισαγγελέας του Α.Π. Όλγα Σμυρλή πρότεινε όχι μόνο να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, αλλά και να κηρυχθεί αθώα η 53χτρονη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Την απάτη κατ’ εξακολούθηση: Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διαταξεις. «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της.  Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Τη ζημία: Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.