Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 17:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες από 68 μπλόκα κατεβαίνουν Αθήνα – Δεν αφήνουν τα τρακτέρ να περάσουν τον Ισθμό






Αγρότες από 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα έρχονται σήμερα Αθήνα. Οι πρώτοι που έφτασαν είναι από την Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται ήδη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σταματά τα τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».


Το μπλόκο του Ισθμού 

Οι αγρότες στον Ισθμό δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους να μπουν Αθήνα με τα τρακτέρ! Στο μπλόκο του Καλαμακίου βρίσκονται αυτή την ώρα 500 αγρότες που ολοένα αυξάνονται, καθώς καταφτάνουν στο σημείο πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Η αστυνομία πάντως επιτρέπει μόνο στα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν ενώ ενισχυμένες δυνάμεις της βρίσκονται και στα διόδια της Ελευσίνας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι Κρητικοί θα συναντηθούν με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθη θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.

Από το μπλόκο της Νίκαιας ταξιδεύουν για Αθήνα δεκάδες πούλμαν με αγρότες ενώ καθ’ οδόν για την πρωτεύουσα βρίσκεται και ένα κομβόι 20 οχημάτων με αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο όπως προβλέπει ο σχεδιασμός ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Η αστυνομία έχει στήσει ζώνες ελέγχου: η πρώτη είναι στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά. Η τρίτη ζώνη είναι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι το Σύνταγμα, όπου θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη ζώνη γίνονται έλεγχοι σε νταλίκες μήπως κουβαλούν κρυφά τρακτέρ!

Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά είναι από το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη με τους αγρότες να ανακοινώνουν ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Δεν μας αφήνουν ούτε ένα τρακτέρ στην Αθήνα, καταγγέλλουν οι αγρότες

Αλλάζει τα σχέδιά της η κυβέρνηση και δεν επιτρέπει σε κανένα τρακτέρ να πλησιάσει την Αθήνα, καταγγέλλουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, που επρόκειτο να ξεκινήσουν το πρωί για το Σύνταγμα.

Όπως τονίζει μέλος του συντονιστικού του μπλόκου του Ισθμού, υπήρχε η συμφωνία με τις αρχές να προπορευθούν 35 τρακτέρ, για συμβολικούς λόγους, και να ακολουθήσουν πίσω σε πορεία προς την Αθήνα τα αγροτικά οχήματα των χιλιάδων υπολοίπων. Όμως, η συμφωνία αυτή άλλαξε αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσουν οι αγρότες. Ξαφνικά, κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν τον δρόμο στο ύψος του Ισθμού, ενώ η εντολή είναι πως κανένα τρακτέρ δεν πρόκειται να περάσει προς την Αθήνα.

Οι αγρότες δηλώνουν πάντως προετοιμασμένοι και επιφυλάσσονται να απαντήσουν με νέο σχέδιο. «Εμείς τους την έχουμε στήσει πιο κάτω, δεν πειράζει, όπου μας κόψουν θα στρατοπεδεύσουμε και θα δούμε τι θα γίνει», δηλώνει το ίδιο μέλος του συντονιστικού των αγροτών και προειδοποιεί πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν στο δρόμο».

Η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει λεωφορεία προκειμένου να κατέβουν στο Σύνταγμα οι αγρότες… χωρίς τα τρακτέρ τους, αποκάλυψε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. «Ουδέποτε στην Αθήνα και στο παρελθόν δεν είχαν μπει τα τρακτέρ. Εκείνο που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει λεωφορεία στο μέρος εκείνο που θα σταματήσουν τα τρακτέρ για να μεταφέρει τους αγρότες στο Σύνταγμα», δήλωσε μιλώντας  στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως εκτίμησε ότι οι αγρότες θα κάνουν την κινητοποίηση τους και «άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα με το τρακτέρ ή όχι», όπως αναφέρει. «Θα υπάρχουν πούλμαν που θα επιβιβάζονται οι αγρότες για να πηγαίνουν στο Κέντρο της Αθήνας και να επιστρέψουν όποτε θέλουν. Η κυβέρνηση θα το πληρώσει, βεβαίως», εξήγησε. Η πρόθεση σημείωσε  «δεν είναι να αποκόψουμε την κινητοποίηση, ούτε έχει γίνει μέχρι τώρα πουθενά. Και στα διάφορα μέρη που έχουνε κλείσει την κυκλοφορία και μάλιστα σε σημεία σοβαρά για την οικονομία, όπως είναι τα σύνορα με τα φορτηγά κτλ δεν έχουμε λάβει μέτρα ακραία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα».