Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:47
Τοπικά

Αγιασμός με κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Μαγνησίας






Αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς με κενά εκπαιδευτικών αναμένεται και φέτος στη Μαγνησία. Μεγάλοι «ασθενείς» τοπικά τόσο σε Πρωτοβάθμια όσο και σε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αναδεικνύονται οι σχολικές μονάδες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και η ειδική αγωγή. Σε περίπου 150 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κενά εκπαιδευτικών στον Νομό, τα οποία θα επιχειρηθούν να καλυφθούν μέσα από τη β΄φάση αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και στη συνέχεια μέσω πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός ελλείψεων εκπαιδευτικών, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αποστόλη Μούσιο, ανέρχονται σε 100 περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, 20 είναι τα κενά σε θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, 30 στις ειδικότητες της θεατρικής αγωγής και των εικαστικών, περίπου 10 στις ειδικότητες πληροφορικής, αγγλικών και γερμανικών, όμως η πλειονότητα των κενών εντοπίζεται στην ειδική αγωγή. Στα 42 ανέρχονται τα κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής της Μαγνησίας.

Οι θέσεις θα επιχειρηθούν να καλυφθούν μέσω της β΄φάσης αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Κατά την α’ φάση των αποσπάσεων στη Μαγνησία αποσπάστηκαν 10 εκπαιδευτικοί και από τη Μαγνησία προς άλλους νομούς αποσπάστηκαν 29 εκπαιδευτικοί, δημιουργήθηκε δηλαδή κι ένα επιπλέον έλλειμμα της τάξης των 19 εκπαιδευτικών.

Για τον κ. Μούσιο το μείζον είναι η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών το αργότερο έως τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σε δέκα ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις και οι διορισμοί αναπληρωτών προκειμένου από τον Σεπτέμβριο κάθε εκπαιδευτικός να γνωρίζει πού θα υπηρετήσει, να παρουσιαστούν για την ανάληψη των καθηκόντων τους και οι σύλλογοι διδασκόντων σε κάθε σχολική μονάδα να συνεδριάσουν για την οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη Δευτεροβάθμια

Προχθές συνεδρίασε το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας προκειμένου να καταγράψει κενά και πλεονάσματα εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής. Σε περίπου 50 ανέρχονται συνολικά τα κενά σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλείψεων εκπαιδευτικών εντοπίζονται στη νησιωτική Μαγνησία. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους αλλά και σε τεχνικές ειδικότητες.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα ελλείψεων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, που τα κενά υπολογίζονται σε 20 με τα περισσότερα να εντοπίζονται τόσο σε βασικές ειδικότητες, φιλολόγων και μαθηματικών όσο και σε ειδικότητες όπως κοινωνικών επιστημών ή φυτικής παραγωγής (σημειώνεται ότι στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής λειτουργούν εργαστήρια γεωπονίας).