Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:30
Τοπικά

ΑΓΕΤ: Μηδενικές οι εκπομπές διοξινών και φουρανίων






Η παρουσίαση του συστήματα online καταγραφής των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, καθώς και αποτελέσματα μετρήσεων παρουσιάστηκε σήμερα στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το σύστημα καταγράφει σε 24ωρη βάση τις τιμές των εκπεμπόμενων διοξινών και φουρανίων και όπως είπε ο Διευθυντής του εργοστασίου του Βόλου, Μιχάλης Βλάχος, καταγράφεται πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Ο κ. Βλάχος και ο διευθυντής Περιβάλλοντος της ΑΓΕΤ, Χαράλαμπος Κουρής παρουσίασαν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων όλων των δειγμάτων που καταγράφει το σύστημα. Τα δείγματα εστάλησαν σφραγισμένα, όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία, στο Δημόκριτο αλλά και σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο.

Οπως τόνισε ο κ. Κουρής τόσο οι τιμές των διοξινών όσο και των φουρανίων που εκπέμπονται από την ΑΓΕΤ στον Βόλο είναι μηδενικές, κάτι που διαπιστώνεται και από τις αναλύσεις του Δημόκριτου και του ανεξάρτητου εργαστηρίου. Οι κ.κ. Βλάχος και Κουρής, με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων, χαρακτήρισαν ως αβάσιμα και αστήριχτα τα όσα λέγονται στην πόλη για τις εκπομπές ρύπων από την ΑΓΕΤ.

Σε ερώτηση για την οσμή πλαστικού που καταγγέλλεται από πολίτες ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ο κ. Βλάχος είπε ότι δεν προέρχεται από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ενώ για την χρήση φυσικού αερίου επεσήμανε πως δεν χρησιμοποιείται από καμία τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο. Υποστήριξε ακόμη πως με τη χρήση φυσικού αερίου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι με την καύση RDF.