Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 09:38
Τοπικά

ΑΓΕΤ: Καίμε νόμιμα RDF και δεν μολύνεται η ατμόσφαιρα






“Αθώα” η ΑΓΕΤ αναφορικά με την καύση RDF καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων φουρανίων, διοξινών και βαρέων μετάλλων, δείχνουν ότι είναι πολύ κάτω από τα όρια. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΚΕΠΠΕ κοινοποιήθηκαν στην εταιρεία και παρουσιάστηκαν σε σημερινή ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Επιπλέον η εταιρεία επισήμανε ότι είναι καθόλα νόμιμη και με την άδεια του αρμόδιου υπουργείου σκοπεύει να κάψει μέχρι και 110.000 τόνους το χρόνο, αλλά δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την ποσότητα που χρειάζεται.

Οι εγκαταστάσεις της είναι άρτιες για την καύση των εναλλακτικών καυσίμων ενώ σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν κινηθεί τσιμεντοβιομηχανίες στην Ευρώπη με τις οποίες θα πρέπει να ανταγωνιστεί και το εργοστάσιο του Βόλου για να αξιολογηθεί από τον Όμιλο ως βιώσιμο. Τονίστηκε ότι διαβούλευση έγινε με τους τοπικούς φορείς πριν δοθεί η τελική έγκριση από το υπουργείο για την ΑΕΠΟ του 2014 και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έδωσε θετική έγκριση το 2013 γνώριζε ότι μέσα στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπήρχε και ο κωδικός του RDF. Επιπλέον τονίστηκε ότι αν καλούνταν από αρμόδιους φορείς θα συνέβαλλε στη χρηματοδότηση μίας επιδημιολογικής μελέτης, αρκεί η συγκεκριμένη πρόταση να ήταν σοβαρή.

Όπως εξήγησε τόσο ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Νίκος Μπόζος, όσο και στελέχη της επιχείρησης, η ΑΓΕΤ διαθέτει τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να ανακτήσει ενέργεια μέσω δευτερογενών καυσίμων, όπως RDF/SRF, υποκαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα.
IMG_7128

Αν και οι μετρήσεις που γνωστοποιήθηκαν θα ανακοινωθούν επίσημα αύριο (γιατί πρέπει να παραδοθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας), στις μετρήσεις του ΚΕΠΠΕ τον περασμένο Απρίλιο από τις καμινάδες του εργοστασίου, διαπιστώθηκε ότι η τιμή των διοξινών ανέρχεται σε 0,0276 mlg/mm3, όταν ο Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι το όριο είναι 0,1 mlg/mm3.

Η ΑΓΕΤ αδειοδοτήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από το ΥΠΕΚΑ στις 10-1-2014 και αφού προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και με τους τοπικούς φορείς και αφού έγινε η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ξεκίνησε η καύση RDF από τον Φεβρουάριο του 2015, με ρυθμό καύσης περίπου 6.000 τ., ετησίως. Την ποσότητα αυτή η ΑΓΕΤ την προμηθεύτηκε από μονάδα ανακύκλωσης στο Βελεστίνο και από παρόμοια μονάδα στην Αττική.
Ο κ. Μπόζος επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι το εργοστάσιο καίει εναλλακτικά καύσιμα με απολύτως ασφαλή τρόπο, τόνισε ότι στόχος είναι να απορροφήσει ποσότητα 110.000 τόνων ετησίως και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί το RDF που παράγεται στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισαγωγή. Ερωτηθείς αν υπάρχουν συζητήσεις για απορρόφηση του SRF που θα παράγει μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει στο ΧΥΤΑ του Βόλο ο δήμος Βόλου, απάντησε, ότι “ας γίνει πρώτα και βλέπουμε”.

Τόνισε ότι το εργοστάσιο τηρεί απαρέγκλιτα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν γίνει οι έλεγχοι από την Περιφέρεια, όσο και οι ετήσιοι που προβλέπονται για το ISO ποιότητας και διαπιστώνεται ότι από τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Επισήμανε ότι τα εναλλακτικά καύσιμα δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία, καθώς οι μετρήσεις βρίσκονται κάτω από τα όρια της νομοθεσίας. Ο κ. Μπόζος εξήγησε ότι η καύση αποβλήτων, πάνω από 900 βαθμούς Κελσίου, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ στη ΑΓΕΤ οι κλίβανοι λειτουργούν στους 1600 β. Κελσίου και το υπόλειμμα της καύσης μπαίνει στο κλίνκερ από το οποίο παράγεται το τσιμέντο.

IMG_7132

Η Περιφέρεια ήταν ενήμερη για όλα

Εξήγησε ότι δεν παρέστη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της καύσης των εναλλακτικών καυσίμων, καθώς δεν κλήθηκε ενώ περίμεναν και τις μετρήσεις σε φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα για να εκφράσουν της θέση τους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας άφησαν αιχμές ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη γνωμοδότησή του το 2013 μπορεί να μην είχε διαβάσει όλες τις λεπτομέρειες της ογκώδους μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία περιλαμβάνονταν και ο κωδικός του RDF. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η εταιρεία έχει τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάκληση της τελευταίας ΑΕΠΟ, κάτι που εξηγεί και το χρόνο που επέλεξε να εκφράσει τις θέσεις της.

Το εργοστάσιο αξιολογείται για τη βιωσιμότητά του

Ο κ. Μπόζος ανέφερε ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο περνά από αξιολόγηση από τον Όμιλο για το αν μπορεί να είναι βιώσιμο ή όχι και τόνισε ότι αν
δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας -πέρυσι για καύσιμα δόθηκε ποσό 11 εκ. ευρώ για για ηλεκτρικό ρεύμα 12 εκ. ευρώ-διακυβεύεται η βιωσιμότητα του εργοστασίου στο Βόλο. Κι αυτό γιατί ήδη το εργοστάσιο λειτουργεί στο 50% της δυναμικότητάς του καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 80% και πληρώνει τεράστια ποσά για ενέργεια, τη στιγμή που άλλα εργοστάσια στην Ευρώπη, που αξιοποιούν τα ενεργειακά απόβλητα, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά πληρώνονται διότι μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, προσφέροντας υπηρεσία στις τοπικές κοινωνίες.

Ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από τσιμεντοβιομηχανίες

Στην τσιμεντοβιομηχανία η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων έχει θετικές επιπτώσεις. και λειτουργεί συμπληρωματικά στην ανακύκλωση. Παράγει μηδέν απόβλητα, καταστρέφει όλες τις οργανικές ενώσεις, οδηγεί σε μείωση της ταφής αποβλήτων, οδηγεί σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξοικονομεί μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και ενισχύει την τοπική αγορά. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση
στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων με ποσοστό 7% ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%. “Στη χώρα μας θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε 16 εκ. αποβλήτων, αποφεύγοντας να παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα. Για την Ελλάδα αξιοποίηση αποβλήτων σημαίνει θάψιμο στο ΧΥΤΑ, ενώ θα μπορούσε να καταφύγει στα μεγάλα εργοστάσια τσιμέντου και να κάψει απόβλητα αποφεύγοντας την ταφή. Στη Γερμανία η ταφή των αποβλήτων δεν ξεπερνά το 15%” εξήγησε. “Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε αρνητικό κόστος ενέργειας. Για το 2017 αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, γιατί δεν έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς ποσότητες καύσης θα είμαι μακριά γιατί έχουμε ελάχιστες ποσότητες για κάψιμο rdf” επισήμανε.

Τέλος τόνισε ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί να βλάψει τη φήμη της παρανομώντας. “Είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να γίνεται σωστά η καύση των εναλλακτικών καυσίμων. Αναφορικά με τη δυσοσμία των τελευταίων χρόνων στο Βόλο που κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι προέρχεται από την καύση του RDF, αυτό δεν ισχύει. Η δυσοσμία προέρχεται από ατελή καύση υλικών όπως αυτά που καίγονται στις χωματερές, τα λάστιχα στα χωράφια, τα καλώδια που καίνε για να αφαιρέσουν το χαλκό, τα τζάκια κ.α. ” επισήμαναν.

 

 

Πηγή: ert.gr