Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 19:52
Θεσσαλία

Αγγελία σούπερ μάρκετ βάζει φωτιές στα …φαρμακεία -Ζητά φρμακοποιούς με άδεια για να λειτουργήσουν εντός του Σ-Μ






Σειρά ερωτηματικών προκαλεί το τελευταίο διήμερο στη Λάρισα μικρή αγγελία στον χώρο της αγοράς εργασίας, που αγγίζει απαγορευμένες περιοχές στον επαγγελματικό τομέα των φαρμακείων.

Με τη μικρή αγγελία γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρεται να προσλάβει «φαρμακοποιό με άδεια φαρμακείου για την κάλυψη δύο θέσεων…» χωρίς άλλες λεπτομέρειες για το εργασιακό καθεστώς, ενδιαφέρον που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Λαρισαίους φαρμακοποιούς.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έγινε δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων με το ερώτημα αν το ενδιαφέρον της πρόσληψης φαρμακοποιού συνδέεται και με την πρόθεση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ να προχωρήσει στη λειτουργία φαρμακείου σε κάποιο από τα καταστήματά του, προοπτική που παραμένει ταμπού για το σύνολο των φαρμακοποιών παρότι διανύουμε περίοδο «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Μακρυγιάννης είναι κατηγορηματικός: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο μέσα σε σούπερ μάρκετ γιατί βασική προϋπόθεση για να δοθεί άδεια το φαρμακείο να είναι ανεξάρτητο, μεμονωμένο και να διαθέτει ξεχωριστή είσοδο-έξοδο για τους συναλλασσόμενους. Ενώ είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να δοθεί άδεια τουλάχιστον στη Λάρισα γιατί ισχύει ακόμα το πληθυσμιακό κριτήριο (ένα φαρμακείο ανά 1000 κατοίκους) για την έκδοση αδειών και στη Λάρισα αυτή η δυνατότητα έχει εξαντληθεί.

Εναλλακτικά, συνεχίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπάρχει η δυνατότητα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ να προσλάβει φαρμακοποιό με υφιστάμενη άδεια λειτουργίας φαρμακείου και τυπικά να μεταφέρει το φαρμακείο, αλλά ποιος φαρμακοποιός θα δεχθεί τη μεταφορά του φαρμακείου του σε ένα σούπερ μάρκετ, συμπληρώνει ο κ. Μακρυγιάννης, που δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για τις προθέσεις της αλυσίδας. Δεν χάνει πάντως την ευκαιρία να επισημάνει ότι σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα οι αρχές δεν έδωσαν σχετική άδεια, όπου και αν επιχειρήθηκε όπως για παράδειγμα στην Κρήτη και στη Ρόδο για λόγους εξυπηρέτησης των τουριστών.

Με τις απόψεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου συμφωνούν και στελέχη της αρμόδιας για θέματα Δημόσιας Υγείας Διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας σημειώνοντας πως με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο δεν υπάρχουν κενά φαρμακείων ώστε να είναι δυνατή η έκδοση νέας άδειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα το Προεδρικό Διάταγμα ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό τότε το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ;

Και αν η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας φαρμακείου φαίνεται να αποκτά τη δυνατότητα απασχόλησης φαρμακοποιών με άδεια άσκησης επαγγέλματος για τη διακίνηση των Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης εντός των υποκαταστημάτων και χωρίς άδεια λειτουργίας φαρμακείου –μόλις προ ημερών υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).

Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ, κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%.

Σύμφωνα με την απόφαση η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία α) υπεραγοράς τροφίμων (super markets) και β) παντοπωλείου.

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ». Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται «ΓΕΔΙΦΑ» με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ