Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:43
Τοπικά

Έφεση επί αθωωτικής απόφασης για τον θάνατο εργάτη στη Χαλυβουργία






Έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου που αθώωσε τον πρώην διευθυντή της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας από την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια από υπόχρεο δια παραλείψεως και για παράβαση εργατικής νομοθεσίας», αναφορικά με το θάνατο του Χρήστου Ανεστιάδη, εργαζομένου και πατέρα δύο παιδιών, άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έπειτα από αίτημα της συζύγου του θύματος, Δέσποινας Βλαχάβα.

Όπως επισήμανε στην ΕΡΤ Βόλου ο δικηγόρος της οικογένειας, Χριστόφορος Γκλαβένος, η δίκη δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ έκανε λόγο για δικαστική πλάνη. “Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές, όμως ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έκανε αποδεκτό το αίτημα, διαμορφώνοντας παντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη του ακριβώς τα ίδια στοιχεία, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και την ιατροδικαστική εξέταση της Ιατροδικαστού Θεσσαλονίκης, Ελένης Καλύβα” δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος Χρήστος Ανεστιάδης, εργαζόμενος και πατέρα δύο παιδιών, είχε χάσει τη ζωή του, εντός του χώρου του εργοστασίου, πέφτοντας σε δεξαμενή με θολό νερό, όπου είχε πάει να ελέγξει – γύρω στις 10 το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 2014 – μία αντλία, απάντλησης υδάτων μέσα στη δεξαμενή.  Ο άτυχος άνδρας είχε ανασυρθεί νεκρός από τη δεξαμενή στις 11:30 τη νύχτα, από πυροσβέστες, που είχαν σπεύσει στο εργοστάσιο.

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Ο κ. Γκλαβένος επισήμανε ότι δύο είναι τα κύρια σημεία που –κατά  τον ίδιο – δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του το δικαστήριο. Το ένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να έχουν ληφθεί. Συγκεκριμένα, έπρεπε να έχει τοποθετηθεί φως στο συγκεκριμένο χώρο της δεξαμενής, αλλά και να υπάρχει κιγκλίδωμα ή μία προστατευτική κατασκευή στο πάνω μέρος της, ώστε να μην μπορεί να πέσει ένα σώμα μέσα.

“Ακόμη και να ζαλιζόταν κάποιος εργαζόμενος, δεν θα υπήρχε περίπτωση να πέσει μέσα στη δεξαμενή”, επισήμανε. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο υπεύθυνος ασφαλείας του εργοστασίου είχε προτείνει μέτρα ασφαλείας για τα επικίνδυνα αυτά σημεία, τα οποία επισημαίνονται και στην έκθεση της επιθεώρησης εργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμη και στους φακούς που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι στα σκοτεινά σημεία, “τις μπαταρίες τις αγόραζαν μόνοι τους”.

Διαφορετική αντιμετώπιση δικαστηρίου σε παρόμοια περίπτωση

Σημείωσε δε, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά και σε άλλο της ίδιας εταιρείας, έχουν σημειωθεί πολλά εργατικά ατυχήματα. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2006 ένας 29χρονος πατέρας ενός μωρού είχε σκοτωθεί – πνιγεί με τον ίδιο τρόπο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες (έπεσε σε αφύλακτη υπόγεια δεξαμενή νερού, βάθους τεσσάρων μέτρων) στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας του Βόλου. Σ’ εκείνη την περίπτωση, η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, ήταν ομόφωνα καταδικαστική για τους τέσσερις κατηγορουμένους και μόνο ένας αθωωώθηκε.

Τα ιατροδικαστικά ευρήματα και η ερμηνεία τους

Το δεύτερο σημείο είναι η ιατροδικαστική εξέταση. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο άτυχος 49χρονος απεβίωσε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων και όχι συνεπεία πνιγμού όπως ξεκάθαρα τονίζεται στην ιατροδικαστική έκθεση της κ. Καλύβα.

“ Επέλεξε να πιστέψει την άποψη του τεχνικού ΄πραγματογνώμονα (ιατροδικαστή), συνεργάτη της Χαλυβουργίας, που μαζί με την κ. Καλύβα εξέτασαν το πτώμα αλλά κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα” τόνισε ο κ. Γκλαβένος, προσθέτοντας πως ο 49χρονος ήταν υγιέστατος.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι μέσα στη δεξαμενή βρέθηκαν και οι “γαλότσες” που φορούσε ο άτυχος άνδρας και τις οποίες λογικά προσπάθησε να βγάλει πέφτοντας στη δεξαμενή, για να ελαφρύνει και να μπορέσει να κολυμπήσει.

“Αυτές οι γαλότσες, ήταν αδύνατον να βγουν από τα πόδια του με την πτώση” τόνισε “και κανένας νεκρός από ανακοπή δεν προσπαθεί να βγάλει από τα πόδια τις γαλότσες του”. Ο Ανεστιάδης ήταν απόλυτα υγιές άτομο και ποτέ δεν παρουσίασε ή παραπονέθηκε για κάποιο πρόβλημα υγείας και ιδιαίτερα για κάποιο καρδιακό πρόβλημα ούτε σε φίλο ούτε σε συγγενή του.

Σε ένδεια η οικογένεια

Επιπλέον ο κ. Γκλαβένος επισήμανε ότι η οικογένεια του θανόντα αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα, ενώ ο νόμος προβλέπει και αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

“Έχουμε μία γυναίκα και δύο ανήλικα ορφανά. Τίθεται ζήτημα συντήρησης και επιβίωσής τους αλλά και ψυχικής οδύνης που έχασαν το στήριγμά τους, την κολόνα του σπιτιού τους. Ο θανών ήταν υποδειγματικός εργαζόμενος, δουλευταράς και έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του αλλά και της εταιρείας, ενώ ήταν αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Ο χαμός του αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οικογένεια”, τόνισε.

Τέλος ανέφερε ότι η διαδικασία της αγωγής για αποζημίωση των οικείων θα  κινηθεί παράλληλα με την δικαστική εξέλιξη της ποινικής πλευράς του θέματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ