Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 11:51
Τοπικά

Έτοιμος ο βόλος για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης






Ολοκληρώθηκε η συγγραφή του φακέλου υποψηφιότητας «VOLOS-MAGNESIA 2021» ATTRACTING EVOLUTION για τη διεκδίκηση του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 και ο φάκελος θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού έως τις 30 Νοεμβρίου 2015. Η επίσημη παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας, όπου και θα αναλυθούν οι άξονες-δράσεις και τo περιεχόμενο του φακέλου θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κατά το παρελθόν, εκτός από την πόλη του Βόλου, η Καβάλα, η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο-Άργος, ο Πειραιάς, τα Ιωάννινα, οι Δελφοί, η Ρόδος, η Τρίπολη, η Σαλαμίνα, η Σάμος, η Ελευσίνα, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Χαλκίδα, η Σπάρτη-Μυστράς -Μάνη και το Μεσολόγγι ενώ η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά της πολιτιστικής πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και, κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Η έννοια της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985.