Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 06:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έσπασαν τον «κουμπαρά» για να πληρώσουν τις συντάξεις του ΙΚΑ






Μπορεί η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλο να έχει επιβάλει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ, αυξημένη παρακράτηση εισφορών και συνολικά 11 «χτυπήματα» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους από το καλοκαίρι (δείτε αναλυτικά στο βίντεο παρακάτω) όμως το έλλειμμα του ΙΚΑ διπλασιάστηκε λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) το έλλειμμα «κλειδώνει» στα 2,099 δισ. ευρώ για το 2016 από 950 εκατ. ευρω πέρυσι με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να ζητά να «σπάσει» ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας και να καταφέρει να πληρώσει συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα για επιχορήγηση αναμένεται να εγκριθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη. «Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έσοδα του ΙΚΑ πάνε καλά, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύεται στα 2,099 και καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.