Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 12:06
Κόσμος

Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες: 24 ώρες τρόμου στην πρωτεύουσα του Βελγίου






Αγνώριστη έγινε η πρωτεύουσα του Βελγίου μέσα σε 24 ώρες, έπειτα από τη αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής στο μέγιστο και τη λήψη μέτρων ασφαλείας έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή χτυπήματος όμοια με αυτή του Παρισιού.

Το κέντρο των Βρυξελλών που συνήθως είναι γεμάτο ζωή ερήμωσε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στο τέταρτο και ανώτατο όριο. Η απόφαση ελήφθη το πρωί του Σαββάτου έπειτα από ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Κρίσεων στο Βέλγιο που έκανε λόγο για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η προχθεσινή σύλληψη ενός τριανταεννιάχρονου Βέλγου Μαροκινής καταγωγής ο οποίος φέρεται να είναι φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλαμ στο σπίτι του οποίου βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Έχουν βρεθεί επίσης γιάφκες με πυροβόλα όπλα, και εκρηκτικά, ενώ κάποια μέσα κάνουν λόγο για χημικά όπλα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την αστυνομία.  Κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας σε διαμερίσματα υπόπτων στο υποβαθμισμένο προάστιο Μόλενμπεκ, βρέθηκε επίσης μεγάλος αριθμός πολεοδομικών χαρτών.

Άμεσα μετρό και τρένα ακινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου και εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Σαλάχ Αμπντεσλαμ, αδερφό ενός από τους τρομοκράτες στις πολύνεκρες επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας και πιθανώς εγκέφαλο τρομοκρατικών χτυπημάτων, ο οποίος πιθανώς επέστρεψε στο Βέλγιο και κυκλοφορεί οπλισμένος.

Πέρα από το μετρό, πολλά καταστήματα, όπως εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, αναγκάστηκαν να κλείσουν για λόγους ασφαλείας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα ένα σημαντικό κομμάτι του Βελγικού στρατού στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι της αστυνομίας από την φύλαξη δημόσιων χώρων, στον εντοπισμό τρομοκρατών.

Παράλληλα, η Βελγική τηλεόραση μεταδίδει οδηγίες στους πολίτες να αποφεύγουν τη λήψη φωτογραφιών των στρατιωτών στο κέντρο και να μην τις διαδίδουν στα κοινωνικά δίκτυα έτσι ώστε να μην πληροφορηθούν τρομοκράτες για τις τοποθεσίες τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το κέντρο είχε ήδη αρχίσει να ερημώνει με ελάχιστους πολίτες (σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες) να παραμένουν, πάντα υπό την επίβλεψη και τις περιπολίες πάνοπλων στρατιωτικών δυνάμεων.

Διάφοροι οργανισμοί του κράτους όπως το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, δίνοντας συμβουλές και απαντώντας για θέματα ασφάλειας και διαμοίραζε ενημερωτικό υλικό για τη διαχείριση της κατάστασης και την αποφυγή πανικού.

Η κυβέρνηση εξέδωσε ειδική προειδοποίηση στους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να παραμείνουν όσο μπορούν στα σπίτια τους. Για την καλύτερη προφύλαξη τους το Βελγικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και όλοι οι αγώνες του ακυρώθηκαν, μουσεία, θέατρα και σινεμά έκλεισαν και η αστυνομία παρότρυνε να μην διασπείρονται φήμες που μπορούν να δημιουργήσουν πανικό.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο δήμαρχος του κέντρου των Βρυξελλών ζήτησε από τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να έχουν κλείσει μέχρι τις 6:00 ώρα Βελγίου, εντείνοντας περεταίρω την εικόνα των Βρυξελλών ως «πόλης-φάντασμα». Λόγω των αυστηρών μέτρων, οι έξοδοι του Σαββάτου περιορίστηκαν σημαντικά με εκπρόσωπο εταιρείας παράδοσης φαγητού (delivery) να δηλώνει στο ΘΕΜΑ πως η σημερινή είναι μια από τις πιο πολυάσχολες ημέρες του χρόνου.

Τα μέτρα ασφαλείας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, όταν θα γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης από τις Βελγικές Αρχές στις 15:00 ώρα Βελγίου. Έπειτα ανάλογα με την κατάσταση θα αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τα μέτρα ασφαλείας ή θα υπάρξουν αλλαγές.

 

Πηγή: Protothema.gr