Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 03:53
Τοπικά

Έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας στο Βόλο






Έληξαν το περασμένο Σάββατο και τα φετινά μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας που λειτουργεί στο Βόλο, όπου φοιτούν περί τους 100 μαθητές. Είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας της Σχολής, 3ετούς φοιτήσεως, την οποία ίδρυσε, το 2011, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και έκτοτε λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.

Στη  τελετή λήξης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κ. Γιώργος Μουλάς, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και πολλά  συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που προήχθησαν, και ιδιαίτερα στους 20 μαθητές της Γ΄ τάξης οι οποίοι απολύθηκαν, όλοι σχεδόν με άριστα, ύστερα από τριετή φοίτηση.

Τα φετινά μαθήματα άρχισαν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και γίνονταν επί δίωρο, κάθε Σάββατο, σε τρεις τάξεις, οι οποίες είχαν τα κατάλληλα διδακτικά βιβλία, ειδικά γραμμένα για τη Σχολή. Την απονομή των τίτλων σπουδών και των απολυτηρίων έκανε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, καλώντας τον κ. Μουλά, τους καθηγητές και τα άλλα στελέχη της Σχολής να τα επιδώσουν.

Η τελετή έγινε στο προαύλιο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αμέσως μετά το τέλος των τελευταίων μαθημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα μαθήματα παρακολούθησαν, εκτός των μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, και μια δεκάδα ενηλίκων μαθητών, ακόμη και καθηγητών των θετικών επιστημών, οι οποίοι θέλησαν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους με τα «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», που διδάσκονται στη Σχολή.

Οι μαθητές που απολύονται έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο από την Εταιρεία μια μπλούζα και ένα καπέλο. Οι πιο πολλοί, 14 τον αριθμό, απολύθηκαν με «άριστα» και οι υπόλοιποι με βαθμό «πολύ καλά» και «καλά». Οι αποφοιτησαντες είναι οι εξής, κατά αλφαβητική σειρά: Αποστολάκης Εμμανουήλ, Βαδαρλής Άγγελος, Γεωργαντζάς Αλέξανδρος, Ζαχαρός Νικόλαος-Μάριος, Θωμαΐδης Αλέξανδρος, Καγιάς-Ζαχαρούδης Αλέξανδρος, Καλλέργη Παρασκευή, Κατσαουνής Ερμής-Παναγής, Κοέν Λεονάρντο, Μανωλίδου-Χρονάκη Έλλη, Μητράκας Δημήτριος, Μουστρούφης Δημήτριος, Μπαρμπάκος Σπυρίδων, Παπαγεωργίου Θεοφάνης, Παπαδούλης Γεώργιος, Ρασβάνη Κωνσταντίνα, Στρούμπελος Στέλιος, Τζαφόλια Αναστασία, Τόλιος Ηλίας, Τσιούκας Χριστόφορος.

Οι καθηγητές που δίδαξαν ήταν: Μουτσιάρας Κωνσταντίνος, Στρατή Ουρανία, Μελάκος Αθανάσιος και Μαυρομμάτης Δημήτριος, στην Α΄ τάξη, Ξενάκης Χρίστος, Σπανός Σεραφείμ και Βέης Νικόλαος, στη Β΄ τάξη, Καμβρογιάννης Κων/νος και Ξενάκης Χρίστος στη Γ΄ Τάξη.

Ομιλίες προς όλους του μαθητές έκαναν οι: Παναγιώτου Απόστολος, επίτιμος καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήρθε από το “CERN” και ο Βολιώτης αστροφυσικός Ιωάννης Χαρανά, που ήρθε από τον Καναδά. Έγινε δε και μια αστροβραδιά, το Σάββατο 16 Απριλίου, στον Άγιο Στέφανο, όπου παρατάχθηκαν 5 τηλεσκόπια των Μελών της Εταιρείας και οι μαθητές παρατήρησαν τη Σελήνη και τους κρατήρες της, το Δία με τους 4 μεγάλους δορυφόρους του, το ωραίο νεφέλωμα του Ωρίωνα και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα του ουρανίου θόλου.