Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:56
Ελλάδα

Έκθεση ΤτΕ: Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη η σταθερότητα και η συναίνεση






Επείγον μήνυμα για την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη στέλνει με την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα ζητά:

– από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους και να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

– από τη Βουλή να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος.

Ως προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη τίθενται τα εξής:

– Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη υπηρετούμενων δανείων που θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

– Η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας.

– Οι δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία.

– Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

– Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος όχι μόνο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αλλά και θα βελτιώσει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

– Οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, με τη βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού περιβάλλοντος.

– Η αύξηση των επενδύσεων, έτσι ώστε σύντομα το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

– Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Όσον αφορά τέλος την πορεία της οικονομίας στην έκθεση εκτιμάται ότι «επιστρέφει σε ελαφρά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015, ωστόσο η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι πιθανή».

Κατά την παράδοση της έκθεσης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε και πάλι πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η σταθερότητα και η συναίνεση, ενώ ζήτησε η κυβέρνηση να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με ομαλό τρόπο. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό, είπε χαρακτηριστικά.