Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:00
Τοπικά

«Έβρεξε» έργα εκατομ. € στον Βόλο – Η μελέτη παράκαμψης του χιονοδρομικού και 10 κυκλικοί κόμβοι στις εξαγγελίες Σπίρτζη






Έβρεξε ΘΑ για την εκτέλεση ενός ατέλειωτου καταλόγου έργων, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στη Μαγνησία κατά την χθεσινή έλευση του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη και ασφαλώς η αξιοπιστία των εξαγγελιών ευκόλως αξιολογείται αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ίδια κυβέρνηση, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν εκείνη που ήταν έτοιμη να διώξει καρκινοπαθείς από το Νοσοκομείο Βόλου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Σε μια σύναξη – συνέντευξη παρωδία, όπου μαζώχτηκαν βουλευτές και στελέχη των κυβερνουσών συνιστωσών, ευλογώντας και παινεύοντας ο ένας τον άλλον, ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε πως η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση νέας γενιάς έργων, με προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς που δημιουργούν υπεραξία. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η παράκαμψη της Αγριάς, κυκλικοί κόμβοι στο εθνικό δίκτυο, η χρηματοδότηση μελέτης παράκαμψης του Χιονοδρομικού με 200.000 ευρώ.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τον Ιούνιο η μελέτη για την παράκαμψη του «S» στη Νέα Ιωνία και το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως είπε, με την υλοποίηση του έργου αυτού ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών και επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αφού η σιδηροδρομική γραμμή βγαίνει εκτός αστικού ιστού.

Αναφέρθηκε στο έργο δημιουργίας των 4 κυκλικών κόμβων στην πόλη του Βόλου, προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ και 2 ακόμη κόμβων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ.
Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση των τεχνικών έργων για το κομμάτι της παράκαμψης του περιφερειακού Αγριάς – Λεχωνίων, όπως η διαμόρφωση του ρέματος στην Παιδόπολη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αλλά και οι απαραίτητες μελέτες για την επέκταση του Περιφερειακού έως το Μαλάκι.

Επίσης ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως  προωθούνται άλλοι τέσσερις κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι θα γίνουν στη Μπουρμπουλήθρα, στην Αθηνών, στη Χρυσή Ακτή και στον δρόμο Μάραθος- Κριθαριάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης από το Υπουργείο εξετάζεται μια σειρά πρόσθετων έργων και τόνισε πως αυτά δεν είναι έργα «βιτρίνας».  Παρακάλεσε μάλιστα και τους άλλους φορείς να κάνουν έργα ουσίας για να συνδράμουν στις παραγωγικές δράσεις της περιοχής.

Μάλιστα σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη μελέτη βιωσιμότητας  για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού στον Βόλου με το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι του Αλμυρού. Δήλωσε μάλιστα πως ο Βόλος είναι από τις ελάχιστες πόλεις που διαθέτουν και λιμάνι και αεροδρόμιο.

Εξήγγειλε επίσης πως την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μελέτη παράκαμψης στον δρόμο Χάνια- Κισσός ,  καθώς και την παράκαμψη στη Ζαγορά,  ωστόσο σημείωσε πως βρίσκονται σε αναζήτηση της χρηματοδότησης για το έργο αυτό.

Όπως δήλωσε ο  κ. Σπίρτζης το Υπουργείο αναζητά και χρηματοδότηση για τα αλιευτικά καταφύγια σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναφορικά με τα υδατοδρόμια σημείωσε πως σύντομα θα κατατεθεί ο νόμος και θα συνδεθεί ο Βόλος με τουριστικές περιοχές της χώρας,  όπως τα νησιά των Σποράδων και τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως θα είναι μεγάλα τα οφέλη για τον νομό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Βόλου σε εμπορευματικό κέντρο ενώ σημείωσε πως η δημιουργία αυτή θα έρθει μετά από διαβούλευση καθώς είναι διαφορετικό ένα εμπορευματικό κέντρο σε μια περιοχή όπως την Καρδίτσα και θα έχει άλλα χαρακτηριστικά ένα τέτοιο κέντρο σε μια πόλη που έχει λιμάνι.

Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ανέφερε πως ο Βόλος ήταν πάντα στις προτεραιότητες του κ. Σπίρτζη ενώ ο βουλευτής Μ. Μπαλής σημείωσε πως αποτελούν διαβεβαίωση τα λόγια του υπουργού και έχουν άλλη βαρύτητα καθώς αυτά εξαγγέλλονται από τον Βόλο.  Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου πρόσθεσε πως αυτά τα οποία εξήγγειλε ο υπουργός αποτελούν δουλειά ετών ενώ και ο βουλευτής Α.Μεϊκόπουλος σημείωσε πως ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε τον στρατηγικό στόχο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής .

Ο υπουργός, αναφερόμενος στους βουλευτές του νομού και στην κ. Χρυσοβελώνη , δήλωσε πως η Μαγνησία πρέπει να αισθάνεται τυχερή που έχει τέτοια στελέχη στο δυναμικό της.  Πρόσθεσε επίσης πως με αυτά τα στελέχη έχουν κάνει περισσότερες από 30 συζητήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ερώτηση για τον ανισόπεδο κόμβο του Περιφερειακού στη Μπουρμπουλήθρα, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πως ο κ. Αγοραστός περιμένει να ανοίξει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας για να ενταχθεί το έργο.  » Πρέπει  να συνεργαζόμαστε για να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Για το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου,  ο ίδιος είπε πως έγιναν συναντήσεις με φορείς αλλά έμειναν όλα στα λόγια. «Εμείς θέλουμε ο φορέας που θα δημιουργηθεί να προσελκύσει και αεροπορικές εταιρείες» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στον δρόμο Ε65 είπε  πως έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για να προχωρήσει η ολοκλήρωσή του.

Αναφορικά με το κόστος των διοδίων, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι προκειμένου να μειωθεί το κόστος των διοδίων και πρόσθεσε πως στα πλάνα του Υπουργείου είναι η λειτουργία του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων μέχρι το 2018 για να υπάρχει δίκαιη χρέωση στους πολίτες.

Τον υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Βούρδας και ο γενικός γραμματέας υποδομών Γιώργος Δέδες, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξ, Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, καθώς και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.