Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:18
Ελλάδα

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το παράλληλο πρόγραμμα






Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να υποστείλει την σημαία του παράλληλου προγράμματος και να υποχωρήσει ατάκτως μετά την προειδοποίηση των δανειστών ότι αν δεν το αποσύρει θα υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης του ενός δις ευρώ από το Euroworking Group.

Κατόπιν του παρασκηνιακού αλλά ουσιαστικού τελεσίγραφου που εξέφρασε το κουαρτέτο στον Γιώργο Χουλιαράκη, η κυβέρνηση το απέσυρε άρον άρον αναζητώντας παράλληλα προφάσεις εν αμαρτίαις και κατηγορώντας την αντιπολίτευση.

Όπως η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου κατηγορούσε μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται που οι εταίροι δεν έκλειναν την πέμπτη αξιολόγηση, έτσι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της κυβέρνησης έβλεπε  ευθεία “σύνδεση” της αντίδρασης των Θεσμών στο πολυνομοσχέδιο με την αποχώρηση των Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού από την αρμόδια επιτροπή της βουλής που “επεξεργαζόταν” το νομοσχέδιο. Μάλιστα οι κυβερνητκές πηγές μιλούσαν για “τρόικα εσωτερικού”.

Την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αφού είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχαν σύσκεψη στην Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου πέταξε το μπαλάκι του επώδυνου χειρισμού στον πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος συγκάλεσε την σύσκεψη των προέδρων της Βουλής και πήρε την απόφαση για την αναστολή της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ενδεικτική της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου και της προσπάθειας να μεταθέσει αλλού την ευθύνη είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε: «Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Παρά τις προφάσεις του Μαξίμου ήταν σαφής από προχθές το βράδυ η δυσαρέσκεια των θεσμών που μιλούσαν για μονομερή ενέργεια. Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι «δεν φταίνε τόσο οι έξω αλλά οι μέσα»  επιρρίπτοντας ευθύνες αφενός στην αντιπολίτευση που είχε καταγγείλει μη επαρκώς κοστολογημένες παροχές και αφετέρου τους συντάκτες του νομοσχεδίου  για προχειρότητα στην κατάρτιση.

Η κυβέρνηση συνέδεε την απροθυμία της αντιπολίτευσης να στηρίξει το νομοσχέδιο με την στάση των Θεσμών που εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους επειδή το νομοσχέδιο δεν ήταν επαρκώς κοστολογημένο. Το απόγευμα της Τετάρτης πάντως υπήρξε και διαρροή από την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης σύμφωνα με την οποία «με συναινετικό τρόπο λύθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης,  κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις 7 Ιανουαρίου και αφού γίνουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που απαιτούνται. Άλλωστε χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016».

Μετά την υπαναχώρηση κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση και ότι  προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα. Απαντούσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αυτό που ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους). Επιμένουν δε ότι σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό περί τα 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος.

Όσο για τους θεσμούς «το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο».

Πυρά από την αντιπολίτευση


Η αντιπολίτευση πάντως επέστρεψε τα πυρά κατηγορώντας την κυβέρνηση για προχειρότητα και ανικανότητα και αντιδημοκρατική λειτουργία. H ΝΔ αναφέρει ότι «Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το “παράλληλο πρόγραμμα”, αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση».

Ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας ή όλα αυτά μαζί, καταλογίζει στην κυβέρνηση το Ποτάμι για την απόφαση να αναβληθεί για μετά τίς γιορτές η περαιτέρω συζήτηση του νομοσχεδίου που περιέχει ρυθμίσεις του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι αναφέρει ότι «Το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης. ‘Αλλη μια «σκληρή διαπραγμάτευση» έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι «εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της ανέφερε ότι “ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δικαιώθηκε για τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσε χθες στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα”.

Το ΚΚΕ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ανέφερε ότι «Η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία».

 

Πηγή: protothema.gr