Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:15
Τοπικά

Άρης Σαββάκης: Απαράδεκτη η τακτική του Λιμεναρχείου στο θέμα των προστίμων






“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε την απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Βόλου, Εμμανουήλ Κανάρη, να επιβάλλει πρόστιμο 3000 ευρώ σε στελέχητης ΔΕΥΑΜΒ ως συνυπεύθυνους για τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων στο σημείο εκβολής του αγωγού υπερχείλισης του Κεντρικού Αντλιοστασίου Αποχέτευσης Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., στις 28-02-2017, ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Σαββάκης. Η επιχείρηση αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης, αφού πληρώσει το πρόστιμο, όπως αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Δ.Σ.

“Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτή η λογική του Λιμεναρχείου. Κάθε φορά που απαιτείται να προβούμε σε επιδιόρθωση στον αγωγό ομβρίων και κάνουμε υπερχείλιση για κάποιες ώρες μέσα στο λιμάνι, να αντιμετωπιζόμαστε ως παραβάτες από λιμεναρχείο και να μας επιβάλλει πρόστιμο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το προβλέπει η Μελέτη ΠΕριβαλλοντικών Επιπτώσεων. Γι αυτό ζητάμε να γίνει προσφυγή για να τονιστεί ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έκανε κάτι παράνομο, αλλά κάτι που ορίζει η άδειά της” τόνισε ο κ. Σαββάκης. Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη η ΔΕΥΑΜΒ έχει σχεδιάσει και σύντομα δημοπρατείται το έργο του δεύτερου καταθλιπτικού αγωγού.

Η Επιχείρηση τονίζει ότι τήρησε τους περιβαλλοντικούς όρους σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αλλά υποστηρίζει ότι το περιστατικό δεν μπορούσε να προβλεφθεί ή να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης.
Ο προσδιορισμός του χρόνου εμφάνισης του περιστατικού της συγκεκριμένης βλάβης θα μπορούσε να γίνει ΜΟΝΟ στην περίπτωση που ο αγωγός ήταν ορατός, διέτρεχε δηλαδή την επιφάνεια των οδών
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης, με τη λειτουργία της υπερχείλισης ασφαλείας προστατεύεται πρωτίστως το αντλιοστάσιο και ο εξοπλισμός του, αφού κάθε άλλη πρόνοια που δεν θα προστάτευε το αντλιοστάσιο και θα το έθετε λόγω γενικής βλάβης εκτός λειτουργίας για ακαθόριστο χρονικό διάστημα θα δημιουργούσε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα και θα είχε ακαθόριστες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Από την ολιγόωρη υπερχείλιση, δεν επηρεάστηκαν οι χρήσεις της θάλασσας στην συγκεκριμένη περιοχή, ούτε και δημιουργήθηκαν συνθήκες αλλοίωσης αυτών των χρήσεων.