Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άδικη η κατάργηση του ΕΚΑΣ» λένε τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ






Ως μια ακόμη κυβερνητική «αυταπάτη» καταρρέει η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου περί προστασίας του 90% των συνταξιούχων και βιωσιμότητας των Ταμείων με το νέο ασφαλιστικό.

Είναι ενδεικτική η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος όπου από την μια αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «άδικη» την περικοπή του ΕΚΑΣ που και οι ίδιοι ψήφισαν και από την άλλη ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος να αποκρούει την κριτική με κραυγές αγωνίας για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών της πλειοψηφίας αν υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ίδρυση Ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης όπου θα μεταφερθούν πλεονάσματα για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Όταν έχουμε 1,3 εργαζόμενους να χορηγούν εισφορές για την σύνταξη ενός ασφαλισμένου τότε το σύστημα δεν βγαίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «το κράτος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Εχουμε όμως μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Σταματήσαμε την τάση κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, είναι δραματικές οι συνέπειες της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους (1/1). Αυτό το σύστημα δεν βγαίνει».

Απαντώντας δε στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε τόσο από την συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση είπε: «όσοι κάνουν κριτική πρέπει να μου πουν σήμερα το πώς στο τέλος του μήνα θα δώσω τις συντάξεις. Έχουμε ευθύνη να βρούμε λύσεις σε μια χρεοκοπημένη κατάσταση».

Νωρίτερα ο βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, υποστήριξε ότι «Είναι άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ και πρέπει να αντικατασταθεί γιατί το έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Στο ίδιο μήκος και ο κ. Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ – Αρκαδίας) που είπε πως «Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η προοπτική κατάργησής του αποτελεί πλήγμα για τους μικροσυνταξιούχους. Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση για να γίνει σταδιακή η περικοπή» και ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό «τι θα γίνει με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης όπου θα πηγαίνει μέρος του πλεονάσματος;».

Ο κ. Κώστας Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ – Καβάλα) ζήτησε από το υπουργείο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων ενώ και ο κ. Γιάννης Θεωνάς υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συζήτησης για το ασφαλιστικό εξήγγειλε την νομοθέτηση ενός ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα προικοδοτηθεί με ποσό 700 εκατ. ευρώ για να καλύπτει τις απώλειες που θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το ΕΚΑΣ. Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε να καταρτίζει αυτό το νόμο που πρέπει να έρθει σύντομα για να υλοποιηθεί η εξαγγελία;».

Αναφορικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί αποκατάστασης των απωλειών από το 2018 – 2019 μέσω της επιδιωκόμενης ανάπτυξης ο  βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης  σχολίασε «ποιος ζει – ποιος πεθαίνει μέχρι το 2018; Άμεσα πρέπει να επανορθώσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι πρέπει να υποστηριχτεί η κοινωνική ασφάλιση γι αυτό και «πρέπει να καταβάλλονται οι εισφορές».

Υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2016 οι εισφορές του ΙΚΑ ήταν αυξημένες κατά 30%σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «Όταν έχουμε 1,3 μέρος των εργαζομένων που χορηγούν εισφορές για την σύνταξη ενός συνταξιούχου δεν βγαίνει το σύστημα.  Υπάρχει πρόβλημα αναπλήρωσης που πρέπει να το λύσουμε με αύξηση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής».
Για το… μέλλον παρέπεμψε και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων λέγοντας ότι « όταν ολοκληρωθεί το σύστημα θα μπορεί η κύρια σύνταξη να καταβάλλεται εντός ενός μήνα. Σήμερα, δυστυχώς το σύστημα συντάξεων δεν βγάζει γρήγορα συντάξεις. Δεν μπορούμε με τα περίπλοκα συστήματα να βγάλουμε άμεσα συντάξεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το όριο των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν λειτουργεί ως «κόφτης» αλλά ως μέτρο προστασίας για την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων». Από Σεπτέμβριο που θα εφαρμοστεί θα κατανοηθεί ότι είναι προστατευτικό μέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αόριστες υποσχέσεις για λύση έδωσε και στο θέμα της περικοπής του ΕΚΑΣ σε οικογένεια συνταξιούχων. «Είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Δυστυχώς, το σύστημά μας δεν έχει τέτοια πιστότητα στα μηχανογραφικά για να δούμε ποιοι παίρνουν σε μια οικογένεια το ΕΚΑΣ. Δεν ξέρουμε τις περιπτώσεως ζευγαριών με ΕΚΑΣ που είναι ένα κριτήριο για τις διορθωτικές μας παρεμβάσεις».

Επανερχόμενος στην «μεγάλη εικόνα» του ασφαλιστικού συστήματος επανέλαβε ότι «Πρέπει να λύσουμε ένα άλυτο γρίφο. Είπα νωρίτερα για την σχέση 1 συνταξιούχο προς 1,3 εργαζόμενους.  Για το μισθό 1000 ευρώ δίνουμε 700 ευρώ σύνταξη. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ανεργία δείχνει ότι οι λύσεις είναι περιορισμένες».

Τέλος, είπε ότι εντός του Ιουλίου θα δοθούν από το ΙΚΑ 430 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ενώ υποστήριξε ότι άμεσα θα εκταμιευτούν και οι συντάξεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

 

Πηγή: protothema.gr