Τοπικά

Υψηλές πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας το Πάσχα

Ξεπέρασε και το 90% η πληρότητα σε πολλά τουριστικά καταλύματα της χερσαίας Μαγνησίας, κατά τις ημέρες του Πάσχα, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στους ξενοδόχους, οι οποίοι εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς θα αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον για προκρατήσεις ενώπιον της θερινής περιόδου, που τον τελευταίο μήνα έχουν «παγώσει».

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης, οι μεγαλύτερες πληρότητες παρατηρήθηκαν στον Βόλο, στην Πορταριά και την Μακρινίτσα, ενώ ακολούθησαν το Ανατολικό Πήλιο και οι άλλες περιοχές. Εκτιμά δε, πως αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τα σύνορα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα, καθώς πολλοί Βαλκάνιοι που παραδοσιακά επιλέγουν την Μαγνησία για τις γιορτές του Πάσχα, φέτος δεν το έκαναν, φοβούμενοι απρόοπτες καταστάσεις στα σύνορα.

Όσον αφορά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ο κ. Ζαφείρης δήλωσε πως σε δέκα – το πολύ – μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το καταστατικό λειτουργίας του Φορέα Ανάδειξης του Αεροδρομίου, στον οποίο μετέχουν εκπρόσωποι φορέων από όλους του Νομούς της Κεντρικής Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών είχε την Μ. Τρίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, την Υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τον Δήμαρχο Σκοπέλου, κ. Χρήστο Βασιλούδη, την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, κ. Μαίρη Διαμάντη και εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Πληγέντων Επαγγελματιών Σκοπέλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την «κατάσχεση εις χείρας τρίτων», τον ΟΑΕΕ, την ΚΥΑ Αιγιαλού, τα Τερματικά Αποδοχής Καρτών POS καθώς και φορολογικές ρυθμίσεις-ελαφρύνσεις των πληγεισών επιχειρήσεων του Δήμου Σκοπέλου.

Αναφορικά με το υπόμνημα που κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και αφορά το βασικό ζήτημα της «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο εξετάζει τα θέματα, με τη δημιουργία ειδικού επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες και εν γένει οργανισμούς κοινής ωφέλειας, καθώς επίσης και τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στις τρέχουσες οφειλές και κατόπιν στις παλαιότερες. Σε αυτό το σημείο και μόνο, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κατέθεσε τις ενστάσεις της. Συγκεκριμένα, η διαφωνία υπήρξε στην αμεσότητα του εγχειρήματος καθώς και στην παντελή έλλειψη δυνατότητας ο επιχειρηματίας να επιλέγει ο ίδιος την προτεραιότητα πληρωμής του κάθε φορέα. Επιπλέον, πέρα από τις πληρωμές ασφαλιστικών και μη ιδρυμάτων, πρέπει να προβλεφθεί και η διαβίωση του κάθε επιχειρηματία.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στον ΟΑΕΕ. Η άποψη του Αναπληρωτή Υπουργού είναι ότι η δημιουργία ενός οργανισμού σαν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την ρύθμιση όλων των εν γένει οφειλών προς το Δημόσιο, θα ήταν ιδανική.

Στο πολύπαθο θέμα των αιγιαλών, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση το θέμα να διευθετηθεί οριστικά. Αντίστοιχα η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας δήλωσε ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατόν καθώς τίθεται θέμα λειτουργίας ακόμη και για τις μέχρι τώρα «υγιείς» επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα τερματικά μηχανήματα POS, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, δεν διευκρινίστηκε αν θα είναι ακατάσχετος για οφειλές στο ΙΚΑ κτλ.

Μετά από συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό υπήρξε σύγκλιση απόψεων για διευθέτηση των καίριων ζητημάτων σε ευνοϊκή κατεύθυνση τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για τους επιχειρηματίες της περιοχής του Δήμου Σκοπέλου.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επεσήμανε στον Υπουργό την ανάγκη ικανοποίησης των ως άνω αιτημάτων δεδομένου ότι αυτά αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας τόσο για τους πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου αλλά και γενικότερα για τον τουριστικό κλάδο στην περιοχή της Μαγνησίας.

Την ίδια μέρα οι ίδιοι φορείς, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να επισπευθεί η ΚΥΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, διότι έχει καθυστερήσει. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Σκοπέλου  καθώς η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.