ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα ακόμη και ένα ευρώ

Καταστροφική χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και 1 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση…».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής. «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Eurostat.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη».

«Οι αποφάσεις όποιες κι αν είναι πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία» ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

«Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, όμως όπως προείπαμε πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους επενδυτές».

«Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί για να πετύχουμε τους αριθμούς» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλά δεν νομίζω ότι απέχουμε από τη λύση».

Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για δύσκολες συζητήσεις προσθέτοντας ότι «αν γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε καλή πρόοδο και να κινηθούμε προς μια συμφωνία».

Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε ότι «πρέπει να τους πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας» σπεύδοντας άμεσα να προσθέσει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να καταδειχθεί ότι όλοι πρέπει να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την κατανόησή του για «τις θέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και τι αισθάνονται γιατί η ανησυχία τους αντανακλά την ανησυχία των Ελλήνων. Και η Κομισιόν ανησυχεί για τους Έλληνες».

«Ας συγκεντρωθούμε όλοι για να κλείσουμε τις εκκρεμείς παραμέτρους να κάνουμε το βήμα μπροστά» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί επιμένοντας ότι «οι δικοί μας αριθμοί έχουν τεθεί επί τάπητος και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο που πρέπει να είναι παρών καθώς «η παρουσία του αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα».

Τόνισε, ακόμα την ανάγκη να βρεθεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και την ευημερία καλώντας όλες τις πλευρές να κάνουν προσπάθειες. «Δεν μπορώ να πω ότι οι συζητήσεις αυτές είναι εύκολες. Σήμερα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ό,τι χθες. Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ αλλά να συζητήσω με τους Έλληνες και να είμαι έντιμος διαμεσολαβητής ώστε ο κ. Ντάισελμπλουμε να έχει στις 20 Φεβρουαρίου όλες τις παραμέτρους στα χέρια του».

 

 

Πηγή: protothema.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com