Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλία κλείνει τα 30 χρόνια και τιμά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το χρυσό μετάλλιο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2018. Κορωνίδα των εκδηλώσεων αποτελεί η βράβευση και αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του διεθνώς διακεκριμένου Βολιώτη μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Η εκδήλωση προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στο Βόλο, στην αίθουσα “ERGON”event hall του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα, σε ζωντανή και αμφίδρομη σύνδεση με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, όπου θα βρίσκονται ο κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Πρύτανης του Π.Θ. Καθηγητής Γεώργιος Πετράκος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου θα μεταβεί στο Παρίσι, ώστε, την ημέρα και ώρα διεξαγωγής της εκδήλωσης στο Βόλο, να απονείμει στον κ. Παπαθανασίου το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να του επιδώσει τα διάσημα της αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η τελετή στο Βόλο θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στο έργο του τιμώμενου- από τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων κ. Μαρία Θωίδου, μέλος ΕΕΠ του Π.Θ.

Το πρόγραμμα μουσικής εκδήλωσης που θα γίνει προς τιμή του διάσημου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου στο πλαίσιο της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ένα μουσικό ψηφιδωτό που θα διαρκέσει 20 λεπτά και θα αποτελείται από ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις έργων του συνθέτη, συνδυασμένα με βιντεοσκοπήσεις, video art, φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και γνώριμα ακούσματα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.
Πρόκειται για μια μουσική εκδήλωση των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, στην οποία θα φιλοξενηθούν η Θεατρική Ομάδα του Π.Θ.(υπεύθυνη Μαρία Καραζάνου), καθώς και μέλη της Χορωδίας του Π.Θ. (υπεύθυνος Νίκος Χιώτογλου).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Μ.Σ. με άλλους φορείς της πόλης και με αφορμή το εξαιρετικό αυτό γεγονός, θα υπάρξει σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο του Βόλου (διευθύντρια Αρετή Τζανετοπούλου) με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νεανικών Χρωμάτων (διεύθυνση Κωνσταντίνος Γράβος) και της χορωδίας ομοίων φωνών (διδασκαλία χορωδίας Ρωξάνη Γιαρέντη). Υπολογίζεται ότι η εκδήλωση θα φιλοξενήσει στη σκηνή πάνω από 100 νέους και εφήβους.

Μαζί με τις ομάδες των φοιτητών και των μαθητών, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς : Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, στην κιθάρα και ενορχήστρωση, ο Θόδωρος Κοτεπάνος στην ενορχήστρωση, ο Αντώνης Ανισέγκος στο πιάνο και τους ηλεκτρονικούς ήχους καθώς και στη διεύθυνση αυτοσχεδιασμών με ορχήστρα και φωνητικά σύνολα και ο Κώστας Αναστασιάδης στα τύμπανα.
Ο Αντρέας Καραουλάνης, στενός συνεργάτης του πιανίστα και συνθέτη Αντώνη Ανισέγκου, θα έρθει μαζί του από το Βερολίνο, για να υποστηρίξει τη μουσική πρωτοβουλία με video art.
Πρόκειται σε επόμενα δελτία τύπου να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη μουσική παραγωγή, όπως επίσης και κάποιες ακόμη ιδιαίτερες συμμετοχές.

Η σύνθεση του μουσικού προγράμματος με εμβόλιμα 4 κομμάτια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η εμψύχωση όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν και η φωνητική διδασκαλία είναι της Μαρίας Θωίδου, υπεύθυνης των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, μέλος ΕΕΠ, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους των αντίστοιχων ομάδων και των καλεσμένων μουσικών.
Η ξεχωριστή αυτή μουσική συνάντηση με νέους διαφορετικών ηλικιών και δυνατοτήτων, μαζί με τη συνύπαρξη καταξιωμένων μουσικών, πρόκειται να προσφέρει στο κοινό και κυρίως στον τιμώμενο συνθέτη από την Αγριά Βόλου, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ένα ζωντανό συλλογικό δημιούργημα, αφιερωμένο στην αθωότητα και το δυναμισμό του έργου του, χαρακτηριστικά και τα δύο της πνευματικής του νεότητας.