Με έτοιμο πλάνο, που περιλαμβάνει κλιμάκωση της κινητοποίησής τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, δίνουν έως αύριο διορία στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και θέματα συζήτησης το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.
Πάντως, μεθαύριο, Παρασκευή, οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.
«Αν μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση δεν ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής μας, εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει να σκληρύνουμε τη στάση μας, κατάσταση για την οποία δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας.
Τονίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση στον Λευκώνα Σερρών ανταποκρίθηκαν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα απο Θεσσαλία και Καρδίτσα έως και Μαγνησία, Φοιώτιδα και Πελοπόννησο. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν το «στρατόπεδο» της Κεντρικής Μακεδονίας αφορά, σύμφωνα με τον αγρότη από τα Φάρσαλα και μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Στράντο, το ότι αυτό συγκροτήθηκε από «νέους και άφθαρτους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».
Το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισσαίων Αγροτών και της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου στον Πλατύκαμπο, επί της ΠΑΘΕ στην έξοδο για Αγιά, Τριαντάφυλλος Τσινούλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επιλέξαμε να συνταχθούμε με την Κεντρική Μακεδονία, γιατί αποτελεί ένα αγροτικό και όχι αγροτοσυνδικαλιστικό όργανο με πολιτική χροιά».
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι, όπως μεταξύ άλλων ο πρέοδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας που αμφισβητούν την ενότητα του κλάδου. «Θέλουμε την ενότητα και δεν την βρίσκουμε πουθενά. Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύεται από διαφορετικές δυνάμεις, τη στιγμή που το πλαίσιο αιτημάτων που αμφότερες πλευρές προβάλλουν δεν διαφέρει. «Εμείς οι αγρότες Λιτής, Μελισσοχωρίου, Λαγκαδά, Ασσήρου και Δρυμού συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς που πραγματικά θέλουν λύσεις για τον κλάδο μας και τονίζουμε ότι θα είμαστε από τα τελευταία μπλόκα που θα αποχωρήσουν από τις κινητοποιήσεις» σημείωσε.
Κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
Επίσης, κλειστή παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, παραμένουν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνοντας έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο βρίσκονται από τις 25/1 και παρά τις προσπάθειές τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έως στιγμής δεν το έχουν κατορθώσει.
Συνεχίζεται από τις 30/1 ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σύλλατα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη
Στο μεταξύ, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας (δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας) και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. Οπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουμε τα δικά μας» δήλωσαν.
Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, οργανώνοντας τον κόσμο τους για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2 και αγωνιώντας για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αύριο Πέμπτη από τις 12, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Στην κινητοποίηση αυτή πρόκειται να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά την μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ.
Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα στην Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία:
Στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Θέση έχουν ήδη πάρει και οι αγρότες του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.
Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ