Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024 11:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για εκτόνωση: Τρία Ταμεία και χαμηλότερες εισφορές για τους αγρότες


Μια μέρα μετά την υποβολή προτάσεων των εκπροσώπων των Αγροτών στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ο.Γεροβασίλη πραγματοποιήθηκε “κλειστή” σύσκεψη για το Ασφαλιστικό των Αγροτών, παρουσία στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύεις με τους δανειστές και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο παραμονής του ΟΓΑ ως αυτόνομου Ταμείου, ωστόσο αυτό εν τέλει να αφορά την συνολική αλλαγή του κυβερνητικού σχεδίου και από ένα υπερταμείο (ΕΦΚΑ) που περιλαμβάνει η αρχική πρόταση του υπουργείου να διατηρηθούν μεταβατικά τρία ασφαλιστικά ταμεία: Μισθωτών, Επαγγγελματιών και Αγροτών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο για αυτονόμηση του ΟΓΑ που ζητούν οι Αγρότες, αλλά και η ανασκευή της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης στην κατεύθυνση για “τρία Ταμεία” στο πλαίσιο πάντα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) “ακουμπάει” και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ο Κυρ.Μητσοτάκης στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό είχε προτείνει τη δημιουργία τριών Ασφαλιστικών Ταμείων. Στην κυβέρνηση ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία του τρίτου Μνημονίου προβλέπει την δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Φορέα, ωστόσο δεν αποκλείουν να αποδεχθούν οι δανειστές μια μεταβατική περίοδο δύο ή τριών ετών κατά την οποία θα υπάρχουν ξεχωριστά τρία Ταμεία που θα λειτουργούν ωστόσο κάτω από τον Ασφαλιστικό Υπέρ – Φορέα.

Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες

Όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό των Αγροτών:

  • Εξετάζεται το σενάριο για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% ή 14%, στη δεύτερη σε 14% ή 16% και στην τρίτη σε 20%. Έτσι, οι αγρότες θα καλούνται να επιλέξουν τόσο το ύψος των εισφορών όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής. Όσον αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να πληρώσουν εισφορές 20%, θα προβλεφθεί μεταβατικότητα, πιθανότατα μέχρι το 2020 και όχι το 2019, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας.
  • Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής εθνικής σύνταξης χαμηλότερης από τα 384 ευρώ για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης από 7% σε 20% επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματός τους.

 

Πηγή: newpost.gr