Παραθλητικά

Τέλος εποχής

Ο Αχιλλέας Μπέος εμφανίστηκε στον Ολυμπιακό Βόλου το καλοκαίρι του 2008, έχοντας θέσει από την αρχή έναν και μόνο στόχο. Να ζωντανέψει το όνειρο κάθε Βολιώτη που δεν ήταν άλλο από το να δει την αγαπημένη του ομάδα να πρωταγωνιστεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια ο Αχιλλέας Μπέος κατάφερε και κάτι παραπάνω. Να οδηγήσει τον Ολυμπιακό Βόλου στην Ευρώπη και να αναγκάσει εχθρούς και φίλους να μιλάνε για μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αχιλλέας Μπέος έδωσε όραμα σε κάθε Βολιώτη που μέχρι εκείνη τη στιγμή έβλεπε τη «μισητή» Λάρισα να πρωταγωνιστή και τη δική του την ομάδα να βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες.

Μα πάνω απ’ όλα (και αυτό είναι για εμένα το πιο σημαντικό), είναι ότι ανάγκασε τους περισσότερους Βολιώτες να δηλώνουν οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου και όχι του Ολυμπιακού Πειραιά, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του είτε το βλέπουν κάποιοι είτε όχι.

Όπως ήταν φυσικό όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε, οδήγησε τη πλειοψηφία των Βολιωτών να τον λατρέψουν. Να τον κάνουν Θεό. Και όταν λέω Βολιώτες δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στους οργανωμένους, αλλά σε όλους τους απλούς – αγνούς φιλάθλους, οι οποίοι έπιναν νερό στο όνομα του.

Ακόμα και το γεγονός ότι πήγε φυλακή, συγκαταλέγεται στα υπέρ του, αφού άπαντες στον Βόλο γνώριζαν ότι η περιπέτεια που βίωσε προερχόταν κατά κύριο λόγο από την προσπάθεια του να υπερασπίσει την αγαπημένη του ομάδα.

Από την ημέρα που βγήκε από τη φυλακή μέχρι και σήμερα, ο Αχιλλέας Μπέος συνέχιζε να προσφέρει στην Ολυμπιακό Βόλου με τον τρόπο που μπορούσε αλλά κυρίως με τον τρόπο που του επέτρεπε ο νόμος.

Επί τρία χρόνια η ομάδα έκανε πρωταθλητισμό, χωρίς όμως να καταφέρει την επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Βλέπετε για να κάνει μία ομάδα πρωταθλητισμό απαιτούνται περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ τη σεζόν, ενώ τα ετήσια έσοδα μίας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός Βόλου είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ.

Πολλοί είναι εκείνοι που του χρέωσαν την αποτυχία του Ολυμπιακού Βόλου να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα. Εφταναν μάλιστα στο σημείο να ανακαλύπτουν θεωρίες συνομωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αχιλλέας Μπέος δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στη δυναμική του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν σταμάτησε ποτέ να στοχεύει στην ανάκαμψη της ομάδας που θα προερχόταν μόνο με την άνοδό της στη Σούπερ Λίγκα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το περασμένο καλοκαίρι πείστηκε να βοηθήσει τη νέα διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου.

Ωστόσο, στην πορεία τίποτα δεν πήγε βάσει σχεδιασμού. Το τι πήγε στραβά τη φετινή περίοδο αποτελεί μεγάλη συζήτηση, αν και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το σίγουρο είναι η φετινή προσπάθεια για επιστροφή του Ολυμπιακού Βόλου στη Σούπερ Λίγκα απέτυχε πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Και επειδή στην Ελλάδα, η επιτυχία σε κάθε Θεό και η αποτυχία διάβολο, μία μερίδα (μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία) φιλάθλων άρχισε να κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο, ως τον κύριο υπεύθυνο για τη νέα αγωνιστική αποτυχία. Το διαδίκτυο πλημμύρισε από αναρτήσεις του στιλ «φύγε από εδώ», «δεν σε θέλουμε», «κατέστρεψες την ομάδα» κτλ. Οι ανακοινώσεις οργανωμένων συνδέσμων διαδέχονταν η μία την άλλη, πάντα με κύριο αποδέκτη τον Αχιλλέα Μπέο.

Και φτάσαμε στο ματς με την Παναχαϊκή όπου κάποιοι φίλαθλοι (λίγοι ή πολλοί) απαίτησαν υβρίζοντας τον, την αποχώρησή του από τα κοινά του Ολυμπιακού Βόλου, προφανώς διότι θεώρησαν ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πορεία της ομάδας.

Κάπου εκεί, λοιπόν, έφτασε το τέλος μίας ολόκληρης εποχής. Η απόφαση του Αχιλλέα Μπέου να σταματήσει να συνεισφέρει στον Ολυμπιακό Βόλου ήταν οριστική. Διότι πολύ απλά ξενέρωσε.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Αχιλλέας Μπέος είναι ένας άνθρωπος που παθιάζεται με ότι καταπιάνεται. Που δίνει τα πάντα σε αυτό που κάνει, αρκεί να τον γεμίζει. Αυτό έκανε όλα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό Βόλου, το ίδιο κάνει εδώ και 1,5 χρόνο στο Δήμο.

Από τη στιγμή όμως που… ξενέρωσε εξαιτίας της συμπεριφορά κάποιων, ήταν προδιαγεγραμμένο το τέλος για τον ίδιο από την ομάδα που αγάπησε όσο λίγοι.

Από σήμερα λοιπόν, μπορούν να πανηγυρίζουν, όσοι θεωρούσαν τον Αχιλλέα Μπέο ως τον κύριο υπεύθυνο για την απαξίωση της αγαπημένης τους ομάδας. Ο αγώνας τους δικαιώθηκε.

ΤΕΛΟΣ