ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τι ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Περίπου 45 λεπτά κράτησε η τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Η ελληνική πλευρά θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ενώ θα δοθεί  χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Αγκαλιές και χαμόγελα πριν τη συνάντηση 
Θερμές χειραψίες, αγκαλιές και πολλά χαμόγελα ανάμεσα σε Ανγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ στην τριμερή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και της συμφωνίας με την Τουρκία.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα βάλει στην ατζέντα και την αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: iefimerida.gr