Τοπικά

Στους 21.784 οι επίσημοι άνεργοι τον Δεκέμβριο στη Μαγνησία

Στους 21.784 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, τον περασμένο Δεκέμβριο 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα οποία παρουσιάστηκαν – όπως και στοιχεία από όλη την Θεσσαλία – στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 18/2, το πρωί, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Ολγας Τσιούρβα και όπως τονίστηκε, η κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα είναι επιλογή, γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη ο ΟΑΕΔ να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και όχι να ασκεί την επιδοματική πολιτική.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ότι «τα δύο τελευταία χρόνια το τοπίο που έχει διαμορφωθεί τον ιδιωτικό τομέα είναι τραγικό και γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Μαγνησίας οφείλει και είναι πάντα ανοικτό σε δράσεις  που βοηθούν την τοπική αγορά.

Από την πλευρά της η Τσιούρβα, τόνισε σε δηλώσεις της την καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ με τα Επιμελητήρια και τους συνδικαλιστικούς φορείς.

«Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή, υπογράμμισε.

Περιμένουμε μία πρόταση από το Επιμελητήριο μήπως μπορεί να αλλάξει κάτι και να γίνουν πιο ευνοϊκοί οι όροι για να μπορούν οι επιχειρήσεις που κλείνουν να πάρουν αυτό το βοήθημα, όπως επίσης να δούμε αν και κατά πόσο τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ικανοποιούν τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε προτάσεις, να κάνουμε ομάδες εργασίας και να καταθέσουμε προτάσεις στην Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην Διοίκηση του Οργανισμού είναι πολύ σημαντικός, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια προγράμματα δελεαστικά που να ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην περιοχή μας».

Η ανεργία σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2017 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 879.881, εκ των οποίων 332.502 άνδρες,

547.379 γυναίκες και 194.714 επιδοτούμενοι άνεργοι.

Αναφορικά στο εκπαιδευτικό τους επίπεδο, οι 416.827 (σε ποσοστό   49,30%) είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 266.549 (32,65%) απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και 149.944 (14,20%), απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανεργίας, που καταγράφει αυτή την ώρα ο ΟΑΕΔ, στην Περ/κή Ενότητα Λάρισας       καταγράφονται 25.930 άνεργοι, στην Περ/κή Ενότητα Μαγνησίας 21.784 άνεργοι, στην

Περ/κή Ενότητα Καρδίτσας 11.804 άνεργοι και στην Περ/κή Ενότητα Τρικάλων          12.973 άνεργοι.

Ειδικότερα, για το Νομό Μαγνησίας η καταγραφή της ανεργίας σε αριθμούς έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ                                                  17368

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ                                               1225

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ                        242

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ                                      429

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ                                     721
Σύνολα αναφοράς:                                            19985

 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ                                              216

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ                                                   1094

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ                                                489
Σύνολα αναφοράς:                                                1799

Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Η κ. Τσιούρβα αναφέρθηκε και στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του ΟΑΕΔ που αφορούν προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και συμβουλευτικής.

Σε ότι αφορά τα προγράμματα απασχόλησης αυτή την ώρα τρέχουν:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες.

 

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίες ως 35 ετών
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων , φορέων και οργανισμών του Δημοσίου Τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών , για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων , ηλικίας 55-67 ετών.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόλησης 10.000 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας»
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com