Ελλάδα

Στους αγρότες και στον τζόγο ψάχνουν για ισοδύναμα

Τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση, για το τι μπορεί να βρει να φορολογήσει, αποκαλύπτουν τα σχέδια και οι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών που, κατ’ εντολήν της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα εισοδήματα των αγροτών και την «πίτα» των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει πλήρη ανάλυση για τα εισοδήματα που δηλώνουν οι αγρότες, ώστε να φανεί τι άλλα περιθώρια φορολόγησης υπάρχουν. Και τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι:

– 9 στους 10 αγρότες (οι 466.574 από τους συνολικά 532.917) δήλωσαν πέρυσι εισόδημα από μηδέν έως 5.000 ευρώ.

– 1 στους 5 (οι 104.768) δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ή ζημία.

– τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα των 532.917 αγροτών πέρυσι (που δηλώθηκαν φέτος) ήταν 4,873 δισ. ευρώ (δηλαδή 9.145 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας). Από αυτά φορολογήθηκαν με 13% τα 1,342 δισ. και ο φόρος που προέκυψε ήταν συνολικά 186,4 εκατ. ευρώ για όλο το 2014 και για όλους τους αγρότες (δηλαδή μέσος φόρος 349,81 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει στο μάτι –για πιθανά ισοδύναμα- και τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Υπολογίζουν πως τα έσοδα του ΟΠΑΠ από το «ΚΙΝΟ» έφτασαν πέρυσι στα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τις εισπράξεις που είχε ο ίδιος Οργανισμός από το «Πάμε Στοίχημα» οι οποίες ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το 2014 παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες ΚΙΝΟ, στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε η όρεξη για επιπλέον έσοδα, υπολογίζοντας ότι με επιβολή φόρου πχ 10% (δηλαδή 5 λεπτά επιπλέον στη στήλη που κοστίζει 50 λεπτά) θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα της τάξεως 220 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και τυχόν νομικά ζητήματα με τους μετόχους.

Γεροβασίλη: Η φορολογία του 20% στους αγρότες θα ισχύσει

Για το μεγάλο ζήτημα του αγροτικού, ανέφερε ότι «δεν αφανίζεται η αγροτική τάξη. Η φορολόγηση των αγροτών θα έπρεπε, ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί και χωρίς μνημόνιο» σημείωσε και έδωσε το παράδειγμα του διαχωρισμού των κατά κύριο λόγο αγροτών από τους υπόλοιπους.

Στόχος της κυβέρνησης στο ζήτημα είναι «να εκμεταλλευτούμε τις επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό» όμως, «πρέπει να έχουμε συναίσθηση σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να ισορροπηθεί».

«Παλεύουμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» είπε για το αγροτικό και τόνισε ότι παρά το ότι «αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση το υψηλό κόστος παραγωγής, η φορολογία 20% θα ισχύσει».