Ελλάδα

Στον εισαγγελέα στοιχεία-«φωτιά» για 500.000 κινήσεις λογαριασμών στη λίστα Λαγκάρντ

Στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας βρίσκεται το ηλεκτρονικό αρχείο με τις χιλιάδες διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές από λογαριασμούς προσώπων, που περιλαμβάνονται στη «νέα» λίστα Λαγκάρντ.

Το ηλεκτρονικό αρχείο -για την επεξεργασία του οποίου θα χρειαστεί η συνδρομή ειδικών- παρέδωσε αργά χθες το απόγευμα στον κ. Ζαγοραίο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο τελευταίος παρέλαβε το αρχείο από το πρώην στέλεχος της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ο κ. Καλογήρου έφυγε από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη σύνοδο κορυφής και πήγε στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Φαλτσιανί, τον άνθρωπο που υπέκλεψε τη λίστα Λαγκάρντ από την HSBC.

Το πρώην τραπεζικό στέλεχος, όπως άλλωστε είχε κάνει προ διμήνου, όταν τον επισκέφθηκε ομάδα Ελλήνων εισαγγελέων, δέχθηκε να παραδώσει ένα ακόμη αρχείο με στοιχεία που αφορούν στην περιβόητη λίστα.

Αυτή τη φορά, ο Φαλτσιανί παρέδωσε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ένα κρυπτογραφημένο αρχείο με χιλιάδες τραπεζικές κινήσεις, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στις έρευνες των ελληνικών αρχών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληρηφορίες, ενώ η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία καταθέσεων με συγκεκριμένη ημερομηνία, το νέο αρχείο που παρέδωσε τώρα ο Φαλτσιανί, περιλαμβάνει αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών και συγκεκριμένα ποιοι κατέθεσαν χρήματα, πότε και πού αυτά διοχετεύθηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η λίστα αφορά σε 500.000 κινήσεις λογαριασμών των
προσώπων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά της λίστας Λαγκάρντ και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων.

Ωστόσο, για την επεξεργασία των νέων στοιχείων χρειάζεται ειδική τεχνική υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί των κινήσεων των εισαγγελικών αρχών.

 

Πηγή: protothema.gr