Ελλάδα

Σκάνδαλο με διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!
Διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Βορείου Ελλάδος χορηγούσε παράνομα, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να χορηγεί εγγυήσεις ακόμα και χωρίς να έχει υποβάλει  αίτηση ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Το διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε δεκάδες επιχειρηματίες που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αθρόα αυτή χορήγηση εγγυήσεων προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.

Η έρευνα που αποκάλυψε τις ενέργειες της διευθύντριας του ΓΛΚ  ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Σε βάρος της διευθύντριας του ΓΛΚ  αλλά και ενός υπαλλήλου ασκήθηκαν, μετά το τέλος της έρευνας, ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του  νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται οι 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που ωφελήθηκαν από  την έκδοση των εγγυήσεων αυτών.

Η δράση του στελέχους του ΝΣΚ ξεκίνησε το 2006, όταν νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου ήταν η αίτηση να υποβληθεί και να εξεταστεί από 11μελές συμβούλιο το οποίο ορίστηκε, για να εξετάζεται σε βάθος και από πολλές πλευρές η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το Δημόσιο στον επιχειρηματία που υπέβαλε σχετική αίτηση.

Στην προκειμένη περίπτωση, η υψηλόβαθμη υπάλληλος του ΓΛΚ μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να θέσει τις αιτήσεις στον έλεγχο του 11μελούς συμβουλίου, τις έκανε δεκτές.

Μάλιστα, ορισμένες φορές δεν υπήρχε καν αίτηση του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, ενώ χορήγησε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ. Το Δημόσιο ήδη πλήρωσε για αυτές τις εγγυήσεις που κατέπεσαν ύψους 1.201.429 ευρώ.

Την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης θα αναλάβει ανακριτής

 

Πηγή: protothema.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com