Τοπικά

“Πράσινο φως” για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας στη Μαγνησία – Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

Τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Βόλου και Νέας Ιωνίας προβλέπει το ΦΕΚ για την αναδιάταξη, αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε σήμερα.

Οι αλλαγές στη Μαγνησία θα υλοποιηθούν άμεσα, καθώς ο Νομός συγκαταλέγεται στις περιοχές με εξασφαλισμένες κτιριακές δομές.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την μείωση των υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα από 22 σε 15.
Η νέα μονάδα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Βόλου και Νέας Ιωνίας θα ονομάζεται Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και θα εδρεύει, στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας, όπου σήμερα στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας και τα κρατητήρια.
Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται το κτίριο της οδού Αλεξάνδρας (μεταξύ Ογλ και Κουμουνδούρου), στο κέντρο της πόλης, όπου φιλοξενείται επί σειρά ετών το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου.
Άλλες αλλαγές που επέρχονται με το νέο Προεδρικό Διάταγμα είναι η υποβάθμιση του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας σε Σταθμό, η μετονομασία του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών σε Α.Τ. Νοτίου Πηλίου και η μετονομασία του Τμήματος Περιφέρειας, που εδρεύσει στην Ανακασιά, σε Α.Τ. Βορείου Πηλίου. Στο τελευταίο υπάγεται διοικητικά ο Αστυνομικός Σταθμός Ζαγοράς.
Επίσης, στα Αστυνομικά Τμήματα Σκιάθου και Σκοπέλου θα λειτουργεί Γραφείο Διαβατηρίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Βόλου,
δ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Μαγνησίας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου,
η. Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου και
ι. Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,

β. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Σκιάθου (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ζαγοράς, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ζαγοράς του δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου και

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Αλοννήσου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων δ΄ και ε΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Αλμυρού του δήμου Αλμυρού και η δημοτική ενότητα Ιωλκού του δήμου Βόλου, αντίστοιχα.