Κόσμος

Πούτιν: Αν η Τουρκία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε ένα σημείο, δικό της πρόβλήμα

Νέα επίθεση κατά της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι SU24 εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης ενώπιον 1.350 δημοσιογράφων.

Αφού χαρακτήρισε όχι απλά «μη φιλική» αλλά «επιθετική» πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είπε ότι η Τουρκία στη συνέχεια «έτρεξε να κρυφτεί πισω από το ΝΑΤΟ. «Αν ήταν ατύχημα θα είχαν ζητήσει συγγνώμη. Είναι εξοργιστικό. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας» συμπλήρωσε.

Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η ατάκα του Ρώσου προέδρου «αν η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε κάποιο σημείο,δικό της πρόβλημα. Το χρειάζεται η ίδια; Το χρειάζονται οι Αμερικανοί;».

Τότε δεν είχαμε καμία αεράμυνα, πλέον έχουμε τους πυραύλους S-400 συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Ρώσος πρόεδρος. «Πίστευαν οτι θα βάζαμε την ουρά στα σκέλια και θα τρέχαμε. Όχι, η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα. Αυξήσαμε την παρουσία μας στη Συρία και τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που έχουμε αναπτύξει εκεί. Δεν υπήρχε εκεί (σ.σ. στη Συρία) κανένα σύστημα αεράμυνας – τώρα υπάρχουν οι S-400. Αν προηγουμένως η Τουρκία παραβίαζε συνεχώς τον εναέριο χώρο της Συρίας, ας δοκιμάσει τώρα κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το μελλον των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας παραδέχθηκε ότι «θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθούν». «Δεν βλέπω καμία προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

«O Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας», δήλωσε ακόμη ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι ο Ερντογάν για να λύσει το πρόβλημα αρκέστηκε στο «δεν μπορώ να απαντήσω για άλλους ηγέτες. Αν θέλουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν».

Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε μόνο στην Τουρκία.

Ο ίδιος μιλώντας για τον Ζεπ Μπλάτερ της FIFA είπε: «Για τον  Γιόζεφ Ζεπ Μπλάτερ της Fifa, o Πούτιν δήλωσε ότι πρόκειται ότι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο κι ότι θα έπρεπε να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης»

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΒΒC, αν η Εκατερίνα Τικονόβα είναι κόρη του, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Οι κόρες μου ζουν στη Ρωσία και σπούδασαν εκεί. Είμαι περήφανος γι΄αυτές. Ακόμα σπουδάζουν και εργάζονται στη Ρωσία. Δεν ασχολούνται με τις επιχειρήσεις ή την πολιτική. Ποτέ δεν συζητώ για την οικογένειά μου και δεν θα το κάνω τώρα» .