ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΜΙΔΑ: Σχεδιάζεται μετατροπή ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με συντελεστές έως 5%- Εξοντωτικό το κόστος

Μείωση του βάρους του ΕΝΦΙΑ, όπως έγινε στην Κύπρο και όχι αύξησή του ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σημειώνοντας ότι η σχεδιαζόμενη αντικατάσταση από ΦΑΠ με συντελεστές έως 5% θα έχει ως αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πληρώσει.

Η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της τονίζει ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο κυρίως για τους ιδιοκτήτες με τα απρόσοδα ακίνητα και επισημαίνει ότι αν μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ, όπως σχεδιάζεται σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με συντελεστές που θα φτάνουν και το 5% τότε κανείς δεν θα μπορεί να πληρώνει.

Στην επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει  ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις αλλά  ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ, και το παράλογο και δημευτικό δημοσιονομικό ζητούμενό του των 4 περίπου δις που αναμένεται να βεβαιωθούν σε λίγο σε βάρος των ιδιοκτητών κάθε είδους ακινήτων της χώρας μας.

Είναι ο ΕΝΦΙΑ το πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει, διότι τόσο η πρόσφατη «παρέμβαση» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όσο και η προετοιμαζόμενη μέχρι τέλους του 2016 «εξίσωσή» τους με τις «εμπορικές», χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη μείωση, αλλά ως πρόφαση για την τερατώδη επαύξηση του βάρους όλων των φορολογουμένων που έχουν ήδη βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις.

Υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτή έχει αποτέλεσμα τη φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και γενικά όσων η περιουσία τους είναι απρόσοδη ή υπερβαίνει κάποιο ποσό αντικειμενικών αξιών χωρίς αυτό να έχει πραγματικό αντίκρυσμα στην σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων.

«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κε Υπουργέ, το πώς θα μειώσουμε το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους φορολογούμενους, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, και όχι πόσες θα είναι οι δόσεις του.

Αλλωστε αν συνεχίσουμε έτσι, αν μάλιστα μετατρέψετε, όπως σχεδιάζεται, τον ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ με συντελεστές που θα φτάνουν και το 5% (αλλοιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός), δεν θα έχει καμιά σημασία πόσες θα είναι οι δόσεις, αφού κανείς δεν θα μπορεί να τις πληρώσει » καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της.

Πηγή: iefimerida.gr