Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 04:14
Ελλάδα

Πληρώστε με άτοκες δόσεις φόρους, τέλη και θέρμανση


Με «πλαστικό» χρήμα… ζεσταίνονται και πληρώνουν φόρους σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω web banking, είτε αποκλειστικά από το κατάστημα.

Εάν φυσικά το επιτρέπει το πιστωτικό όριο της κάρτας, οι κάτοχοί τους παίρνουν βαθιά ανάσα καθώς δίνει σημαντική ανάσα στους καταναλωτές, αφού οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται έως και σε 12 άτοκες, το ίδιο ισχύει και με τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ η δεξαμενή του πετρελαίου μπορεί να γεμίσει και ο λογαριασμός να πληρωθεί σε 6 ή 9 άτοκες δόσεις.

Μάλιστα φέτος οι τράπεζες, συνοδεύουν τις άτοκες δόσεις και με άλλα δελεαστικά κίνητρα, όπως είναι η συλλογή πόντων που μετατρέπονται σε δώρα ή εκπτώσεις, η έκδοση δωροεπιταγών, ακόμα και η συμμετοχή σε κληρώσεις.

Οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και για κάθε μήνα θα πρέπει να καλύψουν μια σειρά από υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Δεκέμβριο στον φόρο για την ακίνητη περιουσία προστίθενται τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ ακολουθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι άλλες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιλογές
Οι τράπεζες με τις άτοκες δόσεις προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους-κατόχους πιστωτικών καρτών να επιμηκύνουν σημαντικά την περίοδο αποπληρωμής των φόρων. Συγκεκριμένα:

  • Η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας σε έως σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 12 άτοκες δόσεις για την πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και 6 άτοκες δόσεις για τα τέλη κυκλοφορίας.
  • Η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε έως σε 9 άτοκες δόσεις.
  • Η Eurobank για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ προσφέρει 9 άτοκες δόσεις και για τα τέλη κυκλοφορίας έως 6, ενώ η Attica Bank προσφέρει 6 άτοκες δόσεις μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω web banking, είτε αποκλειστικά από το κατάστημα, ενώ ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει με αυτήν και τον φόρο συζύγου, τέκνων και άλλων προσώπων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας που ανέρχονται σε 10% ετησίως.

Εάν ο φόρος πληρωθεί με πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια ο κάτοχός της δεν πληρώσει τον λογαριασμό της, θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο, που φτάνει και στο 20%. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλεγεί η μη πληρωμή μιας οφειλής προς το Δημόσιο, η οποία επιβαρύνεται μηνιαίως με 0,73% ή η ρύθμισή της σε 12 δόσεις απευθείας στην Εφορία, με το ίδιο κόστος, από το να μένουν απλήρωτοι λογαριασμοί στην κάρτα.

Συνεργασία με πρατήρια
Επίσης, προσφορές υπάρχουν και για το πετρέλαιο θέρμανσης με τις τράπεζες να προσφέρουν για την πληρωμή με πιστωτική από 3 μέχρι και 9 άτοκες δόσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η Eurobank σε συνεργασία με την ΕΚΟ προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής -με πιστωτικές κάρτες Eurobank και ΤΤ- σε 9 άτοκες δόσεις και με 5% Επιστροφή για όσους προμηθευτούν πετρέλαιο έως και 25/11/2015 (στη συνέχεια, το ποσοστό Επιστροφής πέφτει στο 3%). Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου 2016.
  • Η Alpha Bank σε συνεργασία με επιλεγμένα πρατήρια BP και Shell και ανάλογα με την κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί προσφέρει μέχρι 9 άτοκες δόσεις.

Οι άτοκες δόσεις ισχύουν μόνο για παραγγελίες στα τηλέφωνα: 801 11 20406 (για την Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα) και 2310 688644 (για Θεσσαλονίκη) για τα επιλεγμένα πρατήρια Shell και το 18199 (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ή με την επίσκεψη σε κάποιο από τα επιλεγμένα πρατήρια ΒΡ με την ειδική σήμανση των 9 ατόκων δόσεων. Ενώ ανάλογα με την κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί επιστρέφεται μέχρι το 5% της αξίας των αγορών.

  • Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργαζόμενα πρατήρια Shell προσφέρει τη δυνατότητα για εξόφληση σε 9 άτοκες δόσεις για ποσά άνω των 300 ευρώ. Επιπλέον, για κάθε ευρώ αγοράς συλλέγονται 8 πόντοι, που εξαργυρώνονται στη συνέχεια υπό τη μορφή έκπτωσης σε όλο το δίκτυο συνεργατών του Go4more.

Η τράπεζα συνεργάζεται και με πρατήρια EKO, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το μπόνους είναι οι 8 πόντοι για κάθε ευρώ που δίνεται για αγορά πετρελαίου θέρμανσης οι οποίοι επίσης εξαργυρώνονται στο δίκτυο Go4more.

  • Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από όλα τα πρατήρια (που δέχονται πιστωτικές κάρτες) και προσφέρει για ποσά από 350 έως 499,99 ευρώ έως και 3 άτοκες δόσεις και για ποσά άνω των 500 ευρώ, έως και 6 άτοκες δόσεις.

Η τράπεζα προσφέρει μέχρι 6 άτοκες δόσεις για την πληρωμή του λογαριασμού φυσικού αερίου και 6 άτοκες δόσεις για την αγορά στερεών βιοκαυσίμων αξίας από 300 ευρώ και άνω.

Στην κάρτα και τα ασφάλιστρα

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ο ασφαλιστικός κλάδος προσπαθεί να ελαφρύνει όσο το δυνατόν τα βάρη των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα στον κλάδο Αυτοκινήτου, στον οποίο σημειωτέον έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες μειώσεις των ασφαλίστρων κατά τη διάρκεια της κρίσης, ορισμένες ασφαλιστικές δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους για αποπληρωμή των ασφαλίστρων σε άτοκες δόσεις.

 

Πηγή: ethnos.gr