ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλειστηριασμούς «εδώ και τώρα» ζητούν οι θεσμοί για να επιστρέψουν στην Αθήνα

Παρά το καλό ως εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις τις κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς η πίεση των Ευρωπαίων να αρχίσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου σε μια χρονική στιγμή που «διψάει» για καλές ειδήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευρωπαϊκοί κύκλοι αναφέρουν από την Δευτέρα ότι οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να θέσει άμεσα σε κίνηση την ηλεκτρονική διαδικασία των πλειστηριασμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμη και για την «κάθοδο» των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες από την ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζουν τους επικεφαλής των Θεσμών να καθυστερούν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Έτσι, αντί να έλθουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στις 15 Οκτωβρίου, όπως ξέραμε μέχρι τώρα, ενδέχεται να περιμένουν ίσως ακόμη και ως το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. Βεβαίως αν η κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα το σκηνικό αυτό μπορεί να ανατραπεί όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Εντολές Τσίπρα 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς να τρέξουν το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων, τις οποίες χαρακτήρισε τεχνικές, ως το τέλος Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με ζητήματα όπως αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ωστόσο δεν λείπει ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε επίπεδο κοινής γνώμης το ζήτημα αυτό που κρίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Με βάση το μνημόνιο η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την έναρξη της διαδικασίας το αργότερο ως τον Νοέμβριο.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά των Ευρωπαίων έχει ως στόχο να παρακινήσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει γρήγορα τα θέματα γύρω από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ώστε οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν μαζί με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας μια ενιαία γραμμή άμυνας απέναντι στο ΔΝΤ το οποίο επιμένει στη διενέργεια ελέγχου της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που ίσως οδηγεί σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Το κλίμα αυτό προσθέτει μεν πίεση στην Αθήνα χωρίς όμως να δημιουργεί συνθήκες εμπλοκής εφόσον η στήριξη των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Πιέζει όμως χρονικά την ελληνική πλευρά καθώς σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο.

Στην ανάγκη επιτάχυνσης  των πλειστηριασμών αναφέρθηκε και το μέλος ΔΣ στης ΕΚΤ Μπενουά Κερέ κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Eurogroup της Παρασκευής. «Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού» ανέφερε ο κ. Κερέ.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com