ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές υπουργείου Αμυνας: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμά πως η επόμενη πρόκληση των Τούρκων θα είναι ένα επεισόδιο στην Κύπρο. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου τοποθετούν χρονικά το επεισόδιο, που ενδεχομένως να προκαλέσει η τουρκική πλευρά, τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως το επεισόδιο θα λάβει χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, όπως μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως η τουρκική πλευρά το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, στέλνοντας σε εκείνη την περίπτωση το ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές από το ΥΕΘΑ. Μάλιστα τα επεισόδια με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας τα χαρακτήρισαν σκηνοθετημένα. «Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και η νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των νατοϊκών δυνάμενων».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «οι διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report”, καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα».

Αυξημένη η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας στα νησιά

Πάντως οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Αμυνας υποστήριξαν πως έχει αυξηθεί το επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%».

Η Τουρκία δεν έχει πλέον έμπειρους πιλότους

Οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι «έχουν αποστρατευθεί ή εκδιωχθεί», τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν «πιτσιρικάδες φοβισμένοι», με «ελάχιστη πείρα», λένε οι ίδιες πηγές.

Και αναφέρουν ένα παράδειγμα, χθεσινό, όπου τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν «fler» (αντίμετρα καπνού-θερμότητας).

Πηγή: iefimerida.gr
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com