ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Θα παλέψουμε να μην επιβληθεί η άποψη που ζητά 4ο Μνημόνιο

Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς το πρωί του Σαββάτου και τόνισε ότι η άποψη που ζητά την επιβολή τέταρτου προγράμματος είναι μειοψηφική μεταξύ των δανειστών και η κυβέρνηση θα παλέψει ώστε να μην επιβληθεί.

«Είναι προφανές» ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα

Έχει καταλάβει όλος ο κόσμος ότι η συζήτηση δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων, τόνισε και δήλωσε πως «το ενδεχόμενο το τρέχον πρόγραμμα να λειτουργήσει και να αποδώσει δεν είναι ευτυχές σενάριο για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».

Σε ερώτηση δε, αν «για να το πούμε απλά, δεν θέλει ο Σόιμπλε να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα», ο κύριος Παππάς απάντησε: «Είναι προφανές».

«Εχουμε μία συμφωνία στην οποία κύκλοι των δανειστών μπήκανε χωρίς να το λέει η ψυχή τους – θυμάστε το “προγραμματάκι γέφυρα” – δεν θέλανε την προοπτική σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας» είπε και συμπλήρωσε πως τώρα «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και έτσι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι».

«Η άποψη που ζητά 4ο Μνημόνιο είναι μειοψηφική – Θα παλέψουμε να μην επιβληθεί»

Ο κύριος Παππάς μιλώντας στον Σκάι, επισήμανε πως «το μπλοκ των δανειστών μας δεν είναι ενιαίο, υπάρχει μια ανοιχτή διαφωνία που είναι επί της ουσίας. Όσοι υποστηρίζουν το ΔΝΤ και ζητούν επιτακτικά να μπει στο πρόγραμμα είχαν δύο επιχειρήματα: Γιατί έχει τεχνογνωσία και γιατί ζητά την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως πλέον η Κομισιόν αμφισβητεί τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων και η αναδιάρθρωση ξεκίνησε χωρίς το ΔΝΤ, άρα όσοι υποστήριζαν πως το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα, έχουν δεχθεί πλήγμα στα επιχειρήματά τους».

Η διαφορά με πέρσι το καλοκαίρι είναι ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει συμμάχους, έχει πείσει ότι μπορεί και έχει ανεβάσει το πολιτικό της βάρος και εκτόπισμα. Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια σύγκρουση μεταξύ των θεσμών για το αν η Ελλάδα πετυχαίνει ή όχι, είπε ακόμα ο κύριος Παππάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεχθούμε πρόσθετα μέτρα. Η άποψη που λέει πάμε σε 4ο μνημόνιο και περικοπή συντάξεων είναι μειοψηφική μεταξύ των δανειστών και εμείς θα παλέψουμε να μην επιβληθεί, δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

«Εκλογές προπαγανδίζει μόνο ο κύριος Μητσοτάκης»

Ο υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εκλογές προπαγανδίζει μόνο ο κύριος Μητσοτάκης για να τιθασεύει την κοινοβουλευτική του ομάδα, ειδικά μετά την καταψήφιση του επιδόματος» είπε και αναφορικά με το δημοσκοπικό προβάδισμα ακόμα και 15 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε: «Να κάτσει με τις δημοσκοπήσεις που του σερβίρουνε αυτοί που έχει μαζέψει γύρω του, ότι βρίσκεται προ εκλογικού θριάμβου. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, η διαφορά δεν είναι 15 μονάδες με τίποτα».

«Κι ο Σόιμπλε δεν ξέρουμε αν θα είναι μετά τις εκλογές»

Το παιχνίδι παίζεται εντός των θεσμών και η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια να πείσει όλους ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν, τόνισε ο Νίκος Παππάς και ζήτησε «όποιος θέλει άλλα μέτρα», να πάει σε όλα τα κοινοβούλια, να ζητήσει νέα Eurogroups ώστε να αλλάξει η συμφωνία του 2015. Επισήμανε επίσης πως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι οι παροχές Τσίπρα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην συμφωνία και στην αιτίαση ότι μπορεί σε έξι μήνες να μην είναι στη θέση του, δήλωσε: «Κι ο Σόιμπλε δεν ξέρουμε αν θα είναι μετά τις εκλογές».

«Η μεσαία τάξη θα δει την κατάσταση να αλλάζει»

Είμαι βέβαιος ότι και η οικονομική κατάσταση βαίνει σταθεροποιούμενη και τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που οι πολίτες θα μπορούν να το καταλάβουν, φανταστείτε να έχει πέσει κάτω από το 20% η ανεργία το 2019, δήλωσε ο κύριος Παππάς και τόνισε πως «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν δείχνουν ότι είναι περισσότερα τα λουκέτα αυτήν την περίοδο».

Κανένας δε λέει ότι είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά δεν θα επιβληθεί κανένας επιπλέον φόρος από αυτούς της συμφωνίας, δήλωσε. Η μεσαία τάξη υφίσταται μεγάλο βάρος, αλλά με τη ρύθμιση των δανείων και την αναζωογόνηση της αγοράς και την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να δει την κατάσταση να αλλάζει, εκτίμησε.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την αντιπολίτευση, ήμασταν για 42 χρόνια»

Πάντα ενδέχεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν, αρκεί το περιβάλλον να είναι κατάλληλο για μια τέτοια συνάντηση είπε και τόνισε ότι αναφορικά με την Άνγκελα Μέρκελ, «τα είπανε ανοιχτά και φόρα παρτίδα που λέμε».
Είναι πολύ απαιτητικός ο πρωθυπουργός, ασχολείται ο ίδιος με τα προβλήματα εις βάθος, είναι επικεφαλής συσκέψεων ο ίδιος για όλα τα θέματα, είπε ο κύριος Παππάς και πρόσθεσε πως «τα συμφέροντα τον έχουν πολεμήσει όσο κανέναν πρωθυπουργό».

Δεν έχουμε πρόβλημα με την αντιπολίτευση, ήμασταν αντιπολίτευση για 42 χρόνια, είπε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής.

«Η τηλεφωνήτρια του Σόιμπλε πήρε τον Μητσοτάκη για τα μέτρα»

Η Νέα Δημοκρατία είναι αδελφό κόμμα με το κόμμα του κύριου Σόιμπλε και θεωρώ πολύ πιθανό να πήρε τηλέφωνο και να ζήτησε να μην ψηφίσει τα μέτρα, δήλωσε ο κύριος Παππάς επιτιθέμενος εκ νέου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κόσμος περιμένει να εξηγήσει γιατί καταψήφισε τα μέτρα, αν δεν τον πήρε τηλέφωνο ο κύριος Σόιμπλε» και απαντώντας στην δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως αν έπαιρνε ο κύριος Σόιμπλε στην Νέα Δημοκρατία θα μιλούσε με την τηλεφωνήτρια του κόμματος, ο κύριος Παππάς αναρωτήθηκε ειρωνικά: «Μήπως έγινε το αντίθετο, μήπως τον πήρε η τηλεφωνήτρια του κ. Σόιμπλε»;

Εμείς δεν γεννηθήκαμε στα πούπουλα και δεν μας κρατάει κανένας στο χέρι, ούτε για οικοσκευές, ούτε για δανειάκια για εκδοτικές επιχειρήσεις, κατέληξε.