ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Ρήγας: Δεν είναι «φετίχ» το αφορολόγητο

Το αφορολόγητο δεν είναι «φετίχ», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας για τις «υποχωρήσεις» που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

«Δεν είναι “φετίχ” το οτιδήποτε, δεν το λέω για να πάμε σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά αν μια μείωση του αφορολόγητου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, τότε να το συζητήσουμε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ρήγας ενώ τόνισε ότι καθετί θα πρέπει να εξετάζεται στο σύνολο, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα μετά το 2018 αντιδημοκρατική ενώ σημείωσε ότι είναι πολιτική επιλογή και στάση. «Ο ηγετικός κύκλος των δανειστών που αποφασίζει δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει την συμφωνία επιτυχώς και δεν προχωρά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, για το οποίο όμως δέχεται πιέσεις», είπε.

«Το ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί είναι ότι, παρά τα στοιχεία ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε θετικό δρόμο και προβλέπεται ανάπτυξη για το 2017 και 2018, δεν υπάρχει άρα κανένα στοιχείο να διαμορφώνει τις απαιτήσεις που ακούγονται, μας ζητούν μέτρα», είπε.

«Προληπτικά μέτρα το να κάνεις και να στο ζητά κάποιος ξεπερνά τα όρια της όποιας δημοκρατίας», συνέχισε και τόνισε: «είναι μια πίεση που έχει πολιτική λογική, που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει, ενώ ο ηγετικός πυρήνας που επιλέγει αυτές τις πολιτικές δεν το ήθελε».

Η συμφωνία έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο, εμείς έχουμε κάνει και παράπλευρα πράγματα που έχουν ανακουφίσει και δώσαμε το δικό μας στίγμα, πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως «έχουμε υλοποιήσει το 70%, υπάρχει ένα κενό που είναι τα μέτρα που ζητάνε».

«Τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα 4 δισ. που ζητούν δεν στέκουν, δεν έχουν λογική», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στο τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αν τελικά θα ψηφίσουν όποια συμφωνία έρθει με τους δανειστές είπε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρραγής και όλοι μα όλοι θεωρούμε και πιστεύουμε ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε. Όλα θα είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίσιμα και δεν θα επιτρέψουμε να έρθει το σύστημα το πολιτικό της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα είμαστε ενωμένοι για να υπάρξει καλύτερη προοπτική για την χώρα».

Για το ενδεχομενο εκλογών είπε ότι ότι δεν θα υπάρξουν καθώς «δεν χρειάζεται, ζημιώνει την προσπάθεια αυτή την ώρα». Για αυτό το ζήτημα επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας τα εξής: «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι που λέει “βαστάτε, μην κλείνετε την αξιολόγηση κι εμείς θα τον ρίξουμε”».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, σε σχέση με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κύριος Ρήγας είπε: «Είμαστε ένα κόμμα που ο καθένας μπορεί και δικαιούται να έχει τις προσωπικές του απόψεις, όμως η απόφαση των οργάνων καθορίζει την πορεία του κόμματος».
Και συνέχισε: Δεν υπάρχει ζήτημα συνεργασίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη που διαθέτει πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προηγούμενη κατάσταση της χώρας. Με τους ΑΝΕΛ μας χωρίζουν πολλά, όμως μας ενώνει ένα και σημαντικό: Κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο το χτύπημα κατά της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν ανοίγει κανένα ζήτημα αυτή τη στιγμή.

Πηγή: iefimerida.gr