1 2
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024 18:19
Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Κλείστε το ασφαλιστικό μέχρι 15 Δεκεμβρίου


Στη θετική πορεία αναφορικά με την επίτευξη του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η Αθήνα πέρασε τον πρώτο σκόπελο, με ανοιχτό να παραμένει το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, στο οποίο, όπως σημείωσε, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό.

Και συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν, μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Δεν μπορούμε να εικάσουμε αυτή τη στιγμή το ακριβές ποσό».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών».

«Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι ταχύτερη και καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε» είπε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων.

Απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σημείωσε, από την πλευρά του, και ο αρμόδιος για την Οικονομία κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισι.

Όπως τόνισε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αφού, όπως ανέφερε «προωθήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων» και «προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Με τη σειρά του, και ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει και η πρώτη αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες θα εξετασθεί ξεχωριστά για κάθε μία εξ αυτών, είπε, εφόσον αποδειχθεί ότι χρειάζονται επιπλέον στήριξη.

Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση και μετά η δόση των δέκα δισ. ευρώ, ξεκαθάρισε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι η εκταμίευση των δύο δισ. θα γίνει αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ είχε εγκρίνει το ΔΣ του ESM, ενώ τα δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και καθοριστούν επακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες τους -το υπουργείο Οικονομικών, νωρίτερα, τις υπολόγιζε σε όχι παραπάνω από έξι δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup στα ελληνικά

«Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση εκ μέρους των ελληνικών του πρώτου σετ προαπαιτούμενων και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αντιμετωπίζει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης τους από την ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ενώ δύο εξ αυτών συγκέντρωσαν τα κεφάλαια που αναφέρονται και στο δυσμενές σενάριο.

Η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το Euro Working Group συμφώνησε, υπό την βάση ότι υπάρχει θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καλύψει τις απαιτήσεις προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.

Η επίσημη απόφαση για τη μεταφορά των 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ θα ληφθεί από τη διοίκηση του ESM, όπως είναι απαραίτητο, μετά από την εκτίμηση που θα δημοσιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο εξετάζοντας κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε βάσει της οδηγίας BRRD, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία είναι προσωρινής φύσης και τα έσοδα που θα έχει το ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο ESM, όπως έχει συμφωνηθεί στις 14 Αυγούστου.

Εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου να υπάρξει εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζονται επιπλέον ενέργειες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες αδυναμίες, κυρίως αυτές που αφορούν το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτή την έννοια, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να θέσουν σε εφαρμογή μία συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε πλήρη συμμόρφωση με το χρονικό όριο που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, βάσει του νέου νόμου, θα καθοριστεί από ανεξάρτητους ελεγκτές και υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφορικά με τα επόμενα στάδια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM, καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και για το δεύτερο και τελικό «πακέτο» των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση.

Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένα projects (μεταξύ των οποίων το μετρό, οι σιδηρόδρομοι, το περιβάλλον), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

 

Πηγή: protothema.gr