Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024 16:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αποκαλύψεις από Ζωή: Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει την υπογραφή μνημονίου από το 2014


Σε νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου προχώρησε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει για την υπογραφή μνημονίου ήδη από το 2014 ως αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρουσιάζοντας καρέ – καρέ όλα τα σημαντικά γεγονότα από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έως την διάλυση της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο μίλησε για τις ελπίδες που προδόθηκαν και «κάρφωσε» όλους του αρνητικούς πρωταγωνιστές των πιο δραματικών στιγμών του περασμένου έτος. Παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερό της λάθος ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος «χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα προκειμένου να δείξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει τα πάντα ενώ είχε ήδη πουλήσει την πατρίδα». Είπε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν είχε συζητηθεί με το κόμμα και εξέπεμψε αμφίσημα μηνύματα.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση γνώριζε ήδη από τον Μάιο του 2015 πως θα επιβληθούν capital controls και αποκαλύπτει πως εκείνη την εποχή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσία του κ. Τσίπρα της παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο με την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος (IOU). Επίσης, σημείωσε ότι σε μια από τις πολλές έντονες συζητήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάνη Δραγασάκη εκείνος της είπε «καμία αριστερή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά της».

Είπε πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να της εμφανίσει την συμφωνία του Φεβρουαρίου 2015 ως «νίκη» και «απομόνωση του Σόιμπλε» ενώ ανέφερε ότι μπροστά της τηλεφώνησε στον Χ. Ιγκλέσιας των Ποδέμος και του είπε για εκείνη την συμφωνία πως «δεν είναι άσπορο. Δεν είναι μαύρο. Είναι γκρί». Αποκάλυψε δε ότι στις επεισοδιακές συνεδριάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν έπρεπε να έχει εξαγγελθεί». Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε επίσης και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον αποκάλεσε «ανδρείκελο των δανειστών» ενώ, τέλος, εξήγγειλε ότι στα σχέδιά της βρίσκεται η ιδρύση κόμματος.

ΣΧΕΔΙΟ Β

– Ο Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε για να μην υπάρξει σχέδιο Β και εναλλακτικές ώστε να φανεί ως μονόδρομος ο όλεθρος του μνημονίου. Υπήρξαν όμως σχέδια όπως τα αποτελέσματα της επιτροπής Χρέους που έκανε πρόταση και έδωσε επιχειρήματα και εργαλεία για άμεση αναστολή αποπληρωμών και διαγραφή χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πόρισμα επιτροπής το ΔΝΤ – που είχε εκτεθεί με διαρροή απόρρητων εγγράφων για την μη βιωσιμότητα του χρέους- έβγαλε  προκαταρκτική έκθεση που μιλά για κούρεμα.

Για ΝΟΜΙΣΜΑ:

Η αίσθησή μου από ενημέρωση που είχα στο γραφείο του κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη ήταν ότι υπήρχε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Ότι γινόταν η επεξεργασία για παράλληλο σύστημα πληρωμών ώστε να υπερβεί η χώρα την ασφυξία από κλείσιμο τραπεζών όπως και έγινε. Είχε συνυπολογισθεί το ενδεχόμενο κλεισίματος τραπεζών και θα ήταν τραγικό να μην είχε υπολογιστεί μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.

– Σε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας και ΚΟ έθεσα έντονα το ζήτημα της μη αποπληρωμής των δόσεων από την στιγμή που δεν ήταν συνεπείς οι δανειστές. Ο Δραγασάκης τοποθετήθηκε με προκλητικό τρόπο λέγοντας ότι καμία αριστερή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά της.

– Η ρελάνς που έκανε ήταν να με κατηγορήσει επειδή αρνούμουν να δώσω τα αποθεματικά της Βουλής για να πληρωθούν οι δανειστές.

-Μετά την συνεδρίαση που ήταν έντονη είδα τον Τσίπρα και με δική του πρωτοβουλία περιίστατο ο Βαρουφάκης που μου ανέλυσε την διαδικασία παράλληλων πληρωμών με IOU
Δημοψήφισμα

– Είχα συζητήσει με τον Τσίπρα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2015 σε περίπτωση που οι δανειστές πίεζαν πολύ. Ο Τσίπρας μου είπε αν φτάσουμε σε αδιέξοδο τότε κάνεις εκλογές ή δημοψήφισμα αλλά τι νόημα έχουν οι εκλογές όταν υπάρχει νωπή ισχυρή εντολή. Μου είπε «αν κερδίσουμε το δημοψήφισμα, τότε εντάξει. Αν το χάσεις;»

– Του απάντησα πως αν χαθεί το δημοψήφισμα τότε πρέπει να παραιτηθεί. «Δεν φαντάζομαι ότι εφαρμόζεις μνημόνιο επειδή έχασες δημοψήφισμα. Οφείλεις να παραιτηθείς καθώς δεν έιναι πρόγραμμά σου» του ανεφερα και συμφώνησε

– Με την προκήρυξη δημοψηφίσματος ανακουφίστηκα θεωρώντας ότι δεν έκανα λαθος στην εμπιστοσύνη που του έδειξα

– Εκανα λάθος γιατί ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα προκειμένου να δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει τα πάντα ενώ έχει πουλήσει την πατρίδα το βράδυ του δημοψηφίσματος

– Σε συνάντηση με Τσίπρα, Μαντά, Φίλη και οικείο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο Τσίπρας ήταν φοβισμένος. Εγώ είχα αισιοδοξία ότι θα νικήσουμε. Έδειχνε να το θέλει αλλά να ανησυχεί για την έκβαση. Τελικά δεν πίστευε στην  υπεροχή του «ΟΧΙ» και ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα οριακό αποτέλεσμα ως πρόσχημα

– Ηταν πένθιμο το κλίμα  το βράδυ του δημοψηφίσματος. Υπήρχε κατηφής ομήγυρη στο Μ. Μαξίμου. Ηταν όλοι κατηφείς.

– Είχα μιλήσει μετά το κλείσιμο της κάλπης και την δημοσιοποίηση του exit poll με τον Π. Παυλόπουλο. Η αίσθηση ήταν για οριακό αποτέλεσμα της τάξης 51-49. Μου είπε «εγώ ψήφισα Ναι και θα εργαστώ για εθνική απάντηση και ομοψυχία».

– Μετά μίλησα με Τσίπρα –  δεν τον ρώτησα τι ψήφισε δυστυχώς- και μου είπε ότι θα κάνει δήλωση που δεν θα μου αρέσει. Του είπα ότι πρέπει να αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων. Προφανώς είχε άλλο στο μυαλό του. Να αναστήσει τα μνημονιακά κόμματα που είχαν υποστεί ήττα.

– Το απόγευμα στις 9.7 με κάλεσε στο Μαξίμου για να ζητήσει με κατεπείγουσα διαδικασία η Βουλή να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για συμφωνία που ήταν ίδια περίπου με αυτή που απερρίφθη στο δημοψήφισμα.

–  Δεν μου εξήγησε τι έγινε ούτε είχε την διάθεση. Στην συζήτηση μας οι εξηγήσεις δεν ήταν πειστικές. Μου έλεγε ότι η εξουσιοδότηση είναι η άμυνα, η ασπίδα γιατί πιστεύει ότι δεν θα έχουμε συμφωνία και δεν επιθυμεί το φταίξιμο να πέσει στην Ελλάδα.

– Του είπα ότι τέτοια εξουσιοδότηση ακυρώνει το δημοψήφισμα

–  Θεωρούσα ότι ο Τσίπρας έχει «σπάσει» έχει καταρρεύσει και πρέπει να τον στηρίξω μέσω άρνησης της Βουλής να δεχθεί αυτό που φέρνει. Αυτός άρχισε να λεει ότι μονο Δικτατορία ή κυβέρνηση εθνικού σκοπού μπορούν να ανταπεξέλθουν στην περίσταση.

– Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες του έστειλα μήνυμα και του είπα να γυρίσει πίσω και να μην πετάξει όσους τον εμπιστεύτηκαν. Δεν πήρα απάντηση. Του είπα ότι ξέρεις πως θα σε στηρίξω  – μην υπογράψεις  – θα βρεθεί λύση.  Δεν απάντησε και γύρισε με συμφωνία με αδιανόητο περιεχόμενο. Ηταν ΣΟΚ.

–  Η συμφωνία ήρθε στην Βουλή στις 15.7. Πρέπει να σας πω ότι ρήγμα είχε υπάρξει με μέλη της κυβέρνησης γιατί το βράδυ της διαπραγμάτευσης εισέβαλαν στο γραφείο μου οι Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Μαντάς και Μπαλάφας και με πολύ έντονο τρόπο – με χτύπημα χεριών και φωνάζοντας ο Φίληςκαι ο Βούτσης – ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν επισπεύδω την διαδικασία. Ο Φίλης είπε ότι θα σε τελειώσουμε ενώ ο Βούτσης ότι κάνω πραξικόπημα. Αντέδρασα λέγοντας ότι πρέπει να φύγουν από το γραφείο μου. Ο Φίλης μου είπε ότι θα φύγω εγώ ενώ ο Βούστης πήρε πίσω τα περι πραξικοπήματος.

–  Με τον Τσίπρα συναντηθήκαμε για τελευταία φορά στις 23.7. Συζητήσαμε για όσα είχαν συμβεί και όσα πρέπει να γίνουν. Προσπάθησε να με προετοιμάσει για την ρήξη που θα επερχόταν. Την ίδια ώρα προσέκρουε στην επιμονή μου που έλεγα ότι υπάρχει χρόνος αναστροφής για να μην έρθει μνημόνιο

–  Όμως το σενάριο είχε γραφτεί και από την Τσίπρα. Τον ρώτησα τι να πούμε στον Τύπο και μου απάντησε ότι θέλουν αίμα και το ζήτημα είναι να μην το δώσουμε. Του είπα ότι θα κάνω δήλωση ότι είμαστε εγγυητές της ενότητας. Την ίδια ώρα το Μαξίμου έβγαζε δελτίο για θεσμική  δυσαρμονία. Ήταν η εποχή που βουλευτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι υπογράφουν πρόταση μομφής εναντίον μου

–  Στην ομιλία μου στην Βουλή ξημερώματα 14.8 και ενώ η στοχοποίησή μου είχε κορυφωθεί από τον νέο «παλαιοαυριανισμό» του Κουρή και της κυβέρνησης, ανέβηκα στο βήμα και αποχώρησε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο δείγμα του βαθμού που είχαν παραδοθεί στο μνημόνιο

-Οι Τσακαλώτος, Βούτσης και Τσίπρας θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική πως παραστράτησαν στον φιλελευθερισμό. Εγώ μιλώ για δημοκρατία, κοινωνική ευημερία και εγγύηση δικαιωμάτων

– Το μεγαλύτερό μου λάθος ήταν η τόση μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξα στον Τσίπρα. Δεν μποροώ να πω ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Τότε ήθελα να διασφαλιστεί το κεκτημένο και να μην τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης. Όμως ήταν το μεγαλύτερό μου λάθος.

– Δεν είδα τον εαυτό μου ως αντίπαλο του Τσίπρα όσο ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και δεν επεδίωξα να φτιάξω φράξιες. Ουδέποτε λειτούργησα υπονομευτικά και αποσταθεροποιητικά για τον Τσίπρα.

– Λίγο πριν την εισαγωγή του μνημονίου στην Βουλή , ο Τσίπρας στην τελευταία μας συνομιλία είπε ότι είμαι Πρόεδρος της Βουλής και όχι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η φράση δείχνει πως με αντιμετώπιζε την ώρα που εγώ τον στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις.

– Σήμερα είμαι αντίπαλος του Τσίπρα γιατι δεν είναι αυτό που εξήγγειλε. Είμαι αντίπαλος και υφίσταμαι τις συνέπειες ακόμα και τις γελοιότητες του Βούτση. Βεβαίως θα πάρω πολιτικές πρωτοβουλίες και σε επίπεδο κόμματος και όσα επιβάλλονται για την ανατροπή του καθεστώτος εκφραστής του οποίου είναι ο Τσίπρας, Μητσοτάκης και Γεννηματα.