Ελλάδα

Νέα μέτρα βλέπουν οι δανειστές – Θρίλερ με την δόση του 1 δισ.ευρώ

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή με 153 ψήφους από την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» και ετοιμάζονται να πάρουν νέα μέτρα για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές από τους δανειστές όπως τονίζει το Mega τονίζουν ότι υπάρχει «τρύπα» περίπου 2-3 δισ.ευρώ και δεν αποκλείεται να ζητηθεί άμεσα συμπληρωματικός προϋπολογισμός από την ελληνική κυβέρνηση. Η εξήγηση για την «τρύπα» έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν την απόδοση που είχαν υπολογίσει και κυρίως από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Επίσης, υπολογίζεται ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του νέου έτους. Στα νέα μέτρα που υπολογίζεται ότι θα παρθούν, οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται περίπου στις 18 Ιανουαρίου στην Ελλάδα όπου θα συζητηθούν τα νέα μέτρα.

Ομως τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση δεν… μένουν εκεί. Το θρίλερ με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ συνεχίζεται καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση. Και έτσι έχει παραμείνει «κολλημένη» η δόση.

Πηγή www.iefimerida.gr