Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024 10:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αύξηση φόρων προτείνει η Αθήνα: Εκτακτη εισφορά έως 10% -Σκέψεις και για αναδρομική εφαρμογή


Με το δημοσιονομικό κενό του 2016 να αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Αθήνας-δανειστών, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροροφορίες, προτάσεις σοκ, για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και να εξασφαλίσει έσοδα 550 εκατ. ευρώ με αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς από το 8% που είναι σήμερα, στο 10%! Και δεν φθάνει αυτό, αλλά σκέφτονται και την αναδρομική φορολόγηση του 2015, καθώς τα νούμερα δεν… βγαίνουν.

Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.

Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Από την πλευρά τους οι δανειστε προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.

Πηγή: iefimerida.gr