Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024 10:24
Κόσμος

Μόσχα: Από έκρηξη βόμβας η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά


Για πρώτη φορά το Κρεμλίνο μιλάει ανοιχτά για τρομοκρατική ενέργεια αφού οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών (FSB) ανακοίνωσαν ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο Alexander Bortnikov, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε πως οι ερευνητές που μελέτησαν αναλυτικά, προσωπικά αντικείμενα, αποσκευές και συντρίμμια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο μοιραίο αεροσκάφος είχε τοποθετηθεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με 1 κιλό ΤΝΤ που πυροδοτήθηκε στον αέρα.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας να αναζητήσουν τους υπεύθυνους και δίνει 33 εκατομμύρια βρετανικές λίρες ως ανταμοιβή σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να έχει μπει βόμβα στο αεροσκάφος από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το έκανε αμέσως μετά τη συντριβή. Εξετάσαμε το σύνολο των πληροφοριών, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, αλλά φυσικά μαζί με πλήθος άλλων πληροφοριών, και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελεί σημαντική πιθανότητα», είχε πει ο Philip Hammond στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.
Οι αιγυπτιακές Αρχές κρατούν δύο υπόπτους για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους

Οι αιγυπτιακές αρχές κρατούν δύο υπαλλήλους του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ, που θεωρούνται ύποπτοι ότι βοήθησαν εκείνους που τοποθέτησαν τη βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου.